Vlotte thriller met een vleugje romantiek

readersfinest 01 augustus 2025
Gedragsdeskundige Lara de Bont en misdaadjournalist Vincent Kuipers krijgen na het succes van de hun eerste podcast opnieuw de opdracht om een podcast te maken over een onopgeloste zaak. Deze keer gaat het over een zaak van 11 jaar geleden. Een paardentrainsters werd dood aangetroffen naast een jonge hengst die onder het bloed zat. Er werd daarom al snel uitgegaan van een ongeluk. Na een nieuwe blik op het dossier lijkt een ongeluk echter onwaarschijnlijk en Lara en Vincent verzamelen voldoende informatie om aflevering 1 van de podcast op te nemen. Lukt het Lara en Vincent opnieuw een cold case op te lossen?
Tijdens het maken van de podcasts is er een hechte band ontstaan tussen Lara en Vincent. Lara houdt echter nog steeds belangrijke informatie over de Avanti-drugszaak voor Vincent achter. Omdat ze zelf niet verder komt met haar onderzoek, besluit Lara om Vincent toch in vertrouwen te nemen. Dat blijkt echter gevaarlijker dan ze van te voren had ingeschat.

De titel verbroken stilte past goed bij het oplossen van een cold case en nog beter bij Lara die de stilte verbreekt door Vincent in vertrouwen te nemen.
Op de cover staat een uitgebloeide paardenbloem. Een eetbaar kruid met geneeskrachtige eigenschappen voor mens en dier. Door de naam van de plant en het feit dat paardenbloemen vaak groeien in de wei is er een link met het paardenthema in het boek. Een uitgebloeide paardenbloem heeft daarnaast diverse symbolische betekenissen te linken aan leven en dood.

Aan het begin van het boek wordt gerefereerd aan de gebeurtenissen in het eerste deel van Kuipers en De Bont. Zie ook mijn recensie Verborgen Verleden.
Door de korte recap aan het begin en de korte reflecties later in het boek kan de lezer het verhaal weer oppakken. Het boek kan in basis dus ook gelezen worden zonder het eerste te kennen, maar ik adviseer deel één eerst te lezen voor de optimale beleving.

Het boek is opgedeeld in 56 korte hoofdstukken. De schrijfstijl van Van Mierlo is vlot, actief en beschrijvend. Het boek is geschreven in het heden waarbij het perspectief afwisselt tussen hoofdpersonen Lara en Vincent. Hun persoonlijkheden zijn goed uitgewerkt en zijn in dit tweede deel nog meer gaan leven. De directe en soms onbesuisde Lara is mooi in balans met de rustige Vincent. In het boek word je meegenomen in de familie- en liefdesperikelen van de twee partners in crime. Dat geeft het boek diepgang en daardoor leest het als meer dan alleen een thriller. Er is in dit tweede deel sprake van twee crimeverhaallijnen. De Avanti-verhaallijn speelde in deel één meer op de achtergrond, maar is in deel twee een volwaardig onderdeel van het boek. Dit naast de verhaallijn over de podcastzaak. De uitkomsten van het boek waren redelijk vroeg in het verhaal voorspelbaar doordat je als lezer met Vincent en Lara mee kunt denken, maar er bleef genoeg spanning en plot over.

Chantal van Mierlo heeft een spannende en vlotte thriller geschreven met een vleugje romantiek. Lara en Vincent hebben na deel twee nog meer mijn hart gestolen en zijn nog meer gaan leven. Ik hoop dan ook dat Van Mierlo nog meer van deze heerlijke boeken aan de serie Kuipers & De Bont gaat toevoegen.

Meer recensies van readersfinest