Geweldige combi van historie en drama

readersfinest 03 augustus 2025
Ik luisterde dit boek via BookBeat. Het boek is wederom geniaal voorgelezen door Julia Whelan. Tip: blijf luisteren nadat je het boek hebt afgerond! Er volgt namelijk nog een interview en gesprek met auteur Kristin Hannah en inspreker Julia Whelan. Dit geeft mooie aanvullende inzichten.

Het verhaal start in Texas in de overvloedige jaren 20. Else is als tiener ernstig ziek geweest. Ze geneest, maar haar ouders hebben haar afgeschreven. Else brengt haar dagen grotendeels lezend op haar kamer door. Op 25-jarige leeftijd breekt ze uit. Ze ontmoet Rafe Martinelli. Als Else zwanger blijkt, wordt ze verstoten door haar ouders en afgeleverd bij de familie Martinelli om te trouwen met Rafe.
Else wordt als een dochter opgenomen door haar schoonouders en wordt moeder van dochter Loreda en zoon Ant. Een relatief gelukkige tijd volgt. Vervolgens gaat het verhaal verder in 1934 midden in de Grote Depressie. Er is veel werkeloosheid en op de grote Amerikaanse en Canadese vlakten mislukken oogsten als gevolg van droogte en stofstormen (Dust Bowl). Als Rafe op een dag vertrokken blijkt, staat Elsa voor een bijna onmogelijke keuze. Blijft ze in Texas om te vechten voor het land waar ze van houdt of vertrekt ze met haar kinderen richting Californië op zoek naar een beter leven? Voor beide opties zijn de uitkomsten onzeker.

Een tijdje terug luisterde ik Wisselwachter, een non-fictie geschiedenisboek van Geert Mak over de periode 1933-1945 in Amerika en Europa. Het boek behandelt de grote politieke verschuivingen in die tijd inclusief de rol van Harry Hopkins, een sleutelfiguur in de regering van president Franklin D. Roosevelt. Zie mijn recensie van juni jl. In het boek van Mak komt ook de Grote Depressie in Amerika gedurende de jaren 30 aan de orde. De Dust Bowl wordt zijdelings genoemd. Ik was dan ook blij verrast om verdieping op dit voor mij nog weinig bekende onderwerp te vinden in deze historische roman van Hannah.

De titel de vier windstreken verwijst naar de stormen die van alle kanten kwamen.
Het perspectief wisselt af tussen Else en haar dochter Loreda. Dat zorgt ervoor dat beide karakters goed worden uitgediept.
Met dit boek bewijst Hannah wederom dat ze een geweldige researcher en verhalenverteller is. Een terugkerend thema in haar boeken de kracht en het doorzettingsvermogen van vrouwen. Andere belangrijke thema’s in het boek zijn moederliefde, het belang van vriendschap, het hervinden van de liefde en strijden voor waar je in gelooft. Wederom heeft Kristin Hannah me tot tranen toe geroerd.

Meer recensies van readersfinest