Meer dan 6,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Verrassend en interessant

readersfinest 20 juli 2025
In Lekker Vies** vertelt neerlandica, (culinair) redacteur en (schrijf)coach Klaartje Schepers het verhaal van onze smaak in 54 thematische verhalen. Ze doet dit veelaal aan de hand van een ingrediënt of gerecht. Schepers onderzocht voor het boek onze (on)smakelijke eetgewoontes. Het boek belicht daarbij veel verschillende aspecten van smaak zoals de bereiding van eten (inclusief een recept voor de perfecte gehaktbal!), maar ook wetenschappelijk kennis om te gebruiken in de keuken. En niet te vergeten fabeltjes en vooroordelen over Nederlands eten.
Het door andere landen verguisde broodje kaas blijkt op zijn retour. Op dit moment, want als er iets is dat dit boek leert, is dat wat hot or not is aan onze voeding zo veranderlijk is als het weer. Het onlangs genuttigde KLM-broodje-kaas op weg naar London voelde als Nationale trots, maar na het lezen van dit boek als nostalgie.

Schepers deelt met een vlotte schrijfstijl veel wetenswaardigheden. Er wordt hiervoor regelmatig verwezen naar bronnen, maar Schepers heeft ook zelf de nodige kennis paraat door ondervinding of eigen onderzoek. Ze koppelt wetenschappelijke kennis aan eigen culinaire kennis en persoonlijke ervaringen en voorkeuren. Hierdoor zijn de verhalen rond. Hoofdstuk Citroën uit het vuistje, onze ingewikkelde relatie met zuur is hier een goed voorbeeld van.

Het boek verrast door onderwerpen te behandelen die je niet 1,2,3 in verband brengt met smaak, zoals het fotograferen van eten en de relatie tussen onze smaak en de taal. Citaat:

“De taal kiest duidelijk niet mijn kant. Die is antizuur. Die zegt dat je door zure appels heen moet bijten, of dat onhandelbare mensen zuur zijn als een karhengsel.“

Het boek verrast ook door de leuke toevoegingen aan het boek. Schepers waagt zich zelfs aan de dichtkunst en sommige hoofdstukken worden afgesloten met een extraatje. Hierdoor kun je het boek ook samen met vrienden of familie beleven. Waag je bijvoorbeeld aan het kwartetspel van Incourante delen of neem samen het invulschema met opmerkelijke combinaties door. Gespreksvoer gegarandeerd.

De kaft van het boek voelt fijn en luxe aan door het ietwat ruwe papier en is voorzien van afbeeldingen van gerechten afgewisseld met boerenbont. Het fleurige geheel past bij de afwisselende inhoud van het boek. De binnenzijde van de kaft is bedrukt met een opsomming van guilty pleasures en ‘lekker vieze’ dingen.

Ondanks de afbeeldingen van gerechten op de kaft of het feit dat het boek recepten bevat, is het nadrukkelijk geen kookboek. Ook wanneer je niet van koken houdt of je er niet goed in bent, kun je er plezier aan beleven. Schepers heeft oog voor de niet-keukenprinsessen en niet-keukenprinsen onder ons. Citaten:

‘Bíjna iedereen kan koken, maar een enkeling kan dat niet. Die heeft er namelijk gewoon geen zin in. En dat is haar goed recht.”

“Koken maakt ons mens, onze mislukkingen maken ons menselijk.”

Schepers schrijft in LEKKER VIES zonder pretenties en op een vlotte manier over eten en smaak, ze ontkracht fabeltjes en zet je aan het denken. Zoek je verdieping op bepaalde onderwerpen dan is daar de bronnenlijst als naslagwerk. De hoofdstukken kunnen los van elkaar gelezen worden doordat ieder hoofdstuk een afgesloten geheel is. Kortom een verrassend en interessant boek.

**Ik ontving dit boek van De Club van Echte Lezers / Atlas contact om te recenseren.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van readersfinest