Zomerse feelgood
In ‘Alle wegen leiden naar Rome (en naar jou)’ van Vivian van Leeuwen volgen we Carlijn, die een week naar Rome vertrekt nadat ze haar tentamens niet heeft gehaald. Daar ontmoet ze Luca, de knappe ‘boyfriend fotograaf’; iemand die als job toeristen door Rome leidt en ze op de foto zet, zodat je van die prachtige Instagram foto’s krijgt.
Waarom je dit boek wel zou moeten lezen:
+ Het is een own-voices boek met goede representatie van een dove persoon. Ik vond het heel aangenaam hoe de beperking van Carlijn geen grote rol speelde in het verhaal. We hebben meer boeken nodig waarin een beperking niet gedemoniseerd wordt en een grote last is.
+ De setting. Ja, het is Rome, wat kan ik er nog meer over zeggen?
+ De schrijfstijl van Vivian van Leeuwen vond ik al heel goed in haar kort verhaal in ‘Nieuwe Horizon’ en dat was ook waarom ik initieel deze feelgood van haar opnam, hoewel het een beetje buiten mijn comfortzone valt. Vivian schrijft op een heel aangename manier, waardoor je echt door haar verhalen heen vliegt.
+ Het heeft een leuke, zomerse setting.
Waar het voor mij een beetje tegenviel:
– De personages bleven voor mij wat oppervlakkig en zeker onze love interest Luca voelde iets te perfect. Het blijft natuurlijk een novelle en je kunt als auteur maar zoveel doen met zo weinig woorden, maar ik heb toch liever net iets meer diepgang.
– Er waren iets te veel toevalligheden voor mij die me een beetje uit het verhaal trokken.
– Het verhaal was toch vrij clichématig. Het voelde soms een beetje alsof ik hetzelfde verhaal al eens had gelezen.
Al bij al was ‘Alle wegen leiden naar Rome (en naar jou)’ zeker geen slecht boek, maar het was ook niet helemaal mijn ding. Ik denk dat de feelgood lezer die op zoek is naar een novelle die snel weg leest en wat leuke, zomerse vibes heeft, hier wel op zijn plek is. Ik kan me zeker voorstellen hoe dit voor veel mensen een comfort read zal zijn, maar ik houd zelf iets meer van verhalen die wat meer out of the box denken.
Klein detail voor de (ouders van) jonge lezers en sex-repulsed mensen onder ons: Er zit een expliciete seksscène in deze novelle.
Ik heb een digitaal recensie-exemplaar gekregen in ruil voor deze recensie, dit beïnvloedt mijn mening echter niet!
Waarom je dit boek wel zou moeten lezen:
+ De setting. Ja, het is Rome, wat kan ik er nog meer over zeggen?
+ Het heeft een leuke, zomerse setting.
Waar het voor mij een beetje tegenviel: