Ontworteld

Romi 28 januari 2024
In ‘Ontworteld’ van Erik Jan Tillema volgen we Erik, die na de dood van zijn moeder terugkeert naar het dorp waar hij is opgegroeid. Hij moet hier de familie onder ogen komen die hij meer dan vijf jaar geleden achtergelaten heeft. Bovendien moet hij er ook een demonische kracht die zijn hele jeugd op stelten heeft gezet confronteren.

Ik had hoge verwachtingen van dit boek. Horror is een van mijn favoriete genres en de flap klonk als een goede, character driven horror – mijn favoriete soort horror. Helaas was ik toch een beetje teleurgesteld. Ik denk dat ik zie wat de auteur probeerde te doen met Erik; een personage dat er niet helemaal in slaagt het verleden achter zich te laten en connecties te maken met anderen en die bovendien ook te onderhouden. Maar het probleem bij mij was dat ik geen van de personages echt heel boeiend vond.

Op geen enkel moment tijdens het lezen van dit boek kon ik echt hoogte maken van Erik, zijn zussen of zijn jeugdvriendin. De personages kwamen nooit echt verder dan een heel oppervlakkige laag. Ik denk dat dit voor mij vooral kwam omdat de dialoog nooit echt heel diep leek te gaan en vaak informatie herhaalde, zonder er iets aan toe te voegen. Hierdoor kwamen de personages niet enkel wat vlak uit, maar voelde het boek voor mij ook een beetje repetitief.

Helaas kon de horror in het boek me ook niet echt overtuigen; ik was op geen enkel moment echt bang. Voor mij miste de horror-elementen soms de thematische ondertoon, die er over het algemeen wel was, maar dus niet compleet werd doorgetrokken.

Op zich leest het boek wel vlot, en ik kan zien dat de auteur wel veel werk heeft gestoken in de thematiek ervan, maar het kon mij toch niet helemaal overtuigen.

Ik heb een digitaal recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor deze review, dit beïnvloedt mijn mening echter niet.

Meer recensies van Romi