Mooie en emotionele contemporary met een magisch kantje

Romi 01 januari 2024
In ‘Wanneer bloemen verwelken’ van Meke Levenga volgen we Day, een meisje dat de Dood kan zien. Wanneer ze haar beste vriendin verliest aan een tragische ziekte (iets wat ze de Dood ook kwalijk neemt) komt haar leven even helemaal op zijn kop te staan. Dan ontmoet ze echter Alex, een jongen die geesten kan zien, en lijkt er even weer een lichtpuntje zijn – maar voor hoelang?

‘Wanneer bloemen verwelken’ is een krachtig en emotioneel young adult verhaal. Een van de sterkste punten van deze roman is zeker en vast het emotionele gewicht dat erachter zit. Ik moet bekennen dat ik toch een paar keer bijna een traantje moest laten. Daarnaast is Day ook best wel een sterk hoofdpersonage; ze maakt een goede ontwikkeling door doorheen het verhaal.

Er zijn een paar kleine dingen die dit boek voor mij echter toch geen nieuwe favoriet maakte. Het eerste ding is dat Day bijna ongeloofwaardig veel dingen meemaakt op een korte tijd (ze ziet drie personen sterven en dan nog eens twee personen bijna sterven); dit gaf het verhaal ook een heel zwaar een tragisch gevoel, terwijl ik niet denk dat al deze hevige momenten even nodig waren voor de boodschap van het boek.

Daarnaast had ik ook het gevoel dat Alex’ gave om geesten te zien enorm onderbenut was. In het begin speelt het heel kort een rolletje en dan lijkt het bijna volledig te verdwijnen tot het einde. Ik had graag meer hiervan gezien, ook over welke impact het heeft op Alex’ dagelijkse leven.

Ten slotte waren er een aantal dingen die me niet helemaal logisch leken. Zo kan Day in het begin van het boek niet spreken, maar wordt niet vermeld waarom ze dan geen hulpmiddelen gebruikt om zichzelf uit te kunnen drukken. Het kan best zijn dat ze het niet doet omdat ze geen contact wil leggen met anderen, zelfs non-verbaal, maar ik vond het wat vreemd dat het niet eens aangehaald wordt.

Al bij al blijf ik wel achter met een goede indruk na het lezen van ‘Wanneer bloemen verwelken’. Het is een mooi, emotioneel verhaal met een sterke hoofdpersoon die een goede evolutie doormaakt. Een paar kleine details hielden het boek een beetje terug, maar ik zou deze nog steeds aanraden aan iedereen die op zoek is naar een emotionele contemporary met een magisch randje. Ik ben heel benieuwd naar wat Meke Levenga nog uit zal brengen in de toekomst, zeker een auteur om in de gaten te houden.

Ik heb een fysiek recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor deze recensie, dit beïnvloedt mijn mening echter niet.

Meer recensies van Romi