Spannende verhalenbundel
‘Spannorama’ van Anaïd Haen en Django Mathijsen is een spannende verhalenbundel met zeven verhalen vol fantasie! Het kan gelezen worden voor kinderen vanaf tien jaar, maar kan ook gelezen worden door volwassenen die even snel wat willen lezen tussendoor.
‘Spannorama’ volgt een beetje dezelfde structuur als de eerdere bundel ‘Avonturium’ van dezelfde auteur. We krijgen zeven losstaande kort verhalen, met ieder hun eigen boodschap. Zo zagen we Marikken die haar dromen achterna joeg, zelfs al liet de wereld waarin ze leeft dat eigenlijk niet toe. We maken ook kennis met het Noord-Hierzo, een fascistisch regime waar alle elektronica illegaal is. Verder hebben we ook een meisje dat vecht voor het onschuld van haar vader in een corrupt politiesysteem; een reis met een lift naar de ruimte die niet zoals gepland gaat; een wereld waarin liegen letterlijk op je hoofd geschreven staat en fantasie verboden is; een meisje dat een piraat wil worden, tegen de wensen van haar ouders in; en een eiland dat vernietigd zal worden als de dappere Edwin niet ingrijpt met zijn duikboot.
De verhaaltjes zijn allemaal ongeveer even lang. Enkel ‘Liftonaut’ (het verhaal over de lift naar de ruimte) was een stuk langer. Zoals hierboven vermeld had ieder kort verhaaltje een belangrijke boodschap, die volgens mij ook erg zal resoneren met de jeugd van tegenwoordig. Het gaat over kinderen die het hef in eigen handen nemen; maar soms ook kinderen die leren vertrouwen op anderen.
De meeste verhalen in de bundel kunnen onder het fantasy of sci-fi genre geplaatst worden, een uitzondering hierop was echter ‘De hoteldief’, die zich in onze tijd afspeelde. ‘De schildgriet’ zou je misschien als historisch kunnen omschrijven, maar nam zoveel vrijheden dat het volgens mij ook onder fantasy kan vallen.
De gelijkenissen met de eerdere bundel ‘Avonturium’ zijn hier duidelijk en de vergelijking is dan ook snel gemaakt. Ik denk dat ik ‘Avonturium’ persoonlijk net iets leuker vond. Daar waren er voor mij verhalen die er echt uitsprongen op positieve manier, terwijl de verhalen in ‘Spannorama’ allemaal wat op hetzelfde niveau bleven. Geen verhaal zat echt slecht in elkaar, maar er was ook geen enkel verhaal dat me echt beetgreep. De verhalen lazen allemaal heel vlot, maar soms miste ik toch wat spanning. Zo ging ‘Liftonaut’ toch best wel lang door en voelde het hele middenstuk van ‘De hoteldief’ wat overbodig, omdat de uiteindelijke oplossing al vanaf begin af aan in de handen van het hoofdpersonage lag.
Mijn persoonlijke favoriet in de bundel was ‘Tegen de lamp gelopen’. Ik hield van het gevecht om de waarheid en fantasie terug te winnen, de aanvankelijke aarzeling van Rob en de nauwe banden tussen het gezin. Het einde was ook heel leuk!
Uiteindelijk kon ‘Spannorama’ toch niet helemaal de verwachtingen waarmaken na ‘Avonturium’, maar al bij al was het toch nog een leuke bundel. Ik denk dat de leeftijdsgroep hier zeker van zal genieten en de boodschappen die de verhalen met zich meebrengen zijn steeds heel sterk en mooi. Volwassenen blijven misschien wat meer op hun honger zitten, want er zit niet erg veel nuance in de kort verhalen, maar voor even tussendoor waren de verhaaltjes wel entertainend genoeg.
Ik heb een digitaal recensie-exemplaar gekregen in ruil voor deze review. Dit beïnvloedt mijn mening echter niet!