Tombola: een boek dat je verrast in eenvoud, eerlijkheid en hectiek.

Ronald van Assen Ronald van Assen
10 mrt 2021

Tombola is geschreven door Brendie Lugtmeijer en vertelt het verhaal van Hanna, een Nederlandse die getrouwd is geweest met de Spaanse Cisco. Nadat haar huwelijk op een heftige manier op de klippen loopt, keert ze terug naar Nederland. Haar jeugdvriendin Marit is haar grote steun. Als de moeder van Cisco ziek wordt en overlijdt, moet ze terug naar Spanje. Daar wordt ze geconfronteerd met het verleden en ontstaat er een nieuwe maar onmogelijke liefde. Tombola gaat over scheiden en schuldgevoel, maar ook over kwetsbaarheid, liefde en vriendschap.

‘Je bedoelt dat je mij én je eigen dochter wilt laten wegrotten?’

Toen ik aan Tombola begon dacht ik in eerste instantie: is dit wel een boek voor mij? Het boek heeft mij verrast. Het komt langzaam en een beetje zoetsappig op gang, maar wordt gaandeweg steeds heftiger en spannender. Je leeft met de hoofdpersonen mee. Het is opgebouwd uit hoofdstukken die afwisselend in het heden en in de tijd dat Hanna nog met Cisco getrouwd was, afspelen. Zo kom je langzaam meer te weten wat er zich in het huwelijk heeft afgespeeld en begrijp je de gevoelens en reacties van Hanna steeds beter. Ik wil uiteraard niet te veel weggeven van het verhaal, maar er wordt pijnlijk duidelijk hoe dun de scheidslijn tussen liefde en haat is. Een huwelijk dat goed begint eindigt in een vechtscheiding waarbij zelfs verbaal- en fysiek geweld niet wordt geschuwd.

‘Ach, la vida es una tombola. Jij komt nog wel iemand tegen.’

Tombola verscheen in 2015 bij Godijn Publishing. Het boek bevat 158 pagina’s en is voor 14,95 te koop in de boekhandel.

En mijn beoordeling. Dit verrassende boek krijgt van mij vier sterren.

Meer recensies van Ronald van Assen