Ik droom: een verzameling verhalen vol dramatiek met een diepere laag.

Ronald van Assen Ronald van Assen
28 mrt 2021

Ik droom van Elly Godijn is een bundel met in totaal 28 verhalen. Ze zijn geschreven in de periode van 2013 tot en met 2021. De meeste zijn in eerdere bundels verschenen, maar er is ook niet eerder gepubliceerd materiaal. Thema’s als afscheid, innerlijke worsteling, traumatische gebeurtenissen, tirannieke mannen, ellende, maar ook hoop, komen veelvuldig voor. De verhalen zijn geschreven in een periode van innerlijke worsteling. In het begin is het duisternis en dramatiek wat de klok slaat, maar hoe verder we komen des te meer de hoop doorschemert.

‘Wanneer de eerste dinsdag van de maand aanvangt, nadat de statige kerkklok twaalf keer heeft geslagen en de duisternis als een zware deken over de reuzen hangt, vind ik jou.’

De verhalen die in deze bundel staan, spreken mij aan omdat ze zo persoonlijk zijn. Ik ben gek op die diepere laag. De betekenis achter dat ene zinnetje, de emotie behorende bij dat specifieke woord. Wanneer je daarvan houdt, kom je bij deze bundel niet bedrogen uit. Ondanks de terugkerende thema’s is er een bijzondere verscheidenheid. De meeste verhalen spelen zich af in het hier en nu, maar er zitten ook historische-, fantasy-, en SciFi-achtige schrijfsels tussen. Knap om de dramatische thema’s op die manier te verwerken. De oplettende lezer zal merken dat er verhalen tussen zitten die bij elkaar horen. Welke dat zijn, verklap ik niet. Daar moet je zelf achter komen. Elly heeft ook heel knap gespeeld met symboliek en betekenis van namen. Ook dat is een extraatje voor de oplettende lezer. Kortom, Ik droom is een bundel die je volledig aandacht verdient. Alleen op die manier dring je door tot de essentie van de verhalen.

‘Zij is nu de hoofdrolspeler van het schouwspel waar haar moeder haar voor wilde behoeden.’

Ik droom verscheen in maart 2021 bij Godijn Publishing. Het boek bevat 252 pagina’s en is voor 16,99 te koop in de boekhandel. Daarnaast is het ook als E-book verkrijgbaar.

En mijn beoordeling. Dit boek verdient absoluut vijf sterren.

Meer recensies van Ronald van Assen