Intrigerend verhaal van eigen bodem
In Edine van Mark Groenen vermengen het heden, het verleden en de fantasie zich met elkaar. Dit heeft tot gevolg dat je tijdens het lezen zelf moet bepalen wat echt is en wat niet. Iets wat je als lezer scherp houdt. Wel neemt het boek je zodanig bij de hand dat het niet erg is als je aandacht even afdwaalt. Zo fijn! Verder bevindt het verhaal zich binnen het magisch-realisme, een intrigerend genre waarvan ik graag meer wil lezen.
Dat het verhaal magisch realistisch is, komt in mijn ogen met name naar voren in de blik van de hoofdpersoon op de wereld. Deze is ietwat vreemd en soms vervelend door zijn gedachten en opmerkingen. Meermaals vond ik het hoofdpersonage dan ook oprecht een akelig figuur. Iets waardoor het helaas even duurde voordat ik in het verhaal kwam. Toch is dat in dit geval niet per se slecht, gezien de karakteristieken van het personage bijdragen aan de uiteindelijke ontknoping.
De ontknoping zelf blies me overigens niet omver. Oplettende lezers zullen al vrij vroeg in het verhaal begrijpen wat er aan de hand is, in elk geval tot op zekere hoogte. Nu is een gigantische plottwist echt niet nodig voor een goed boek – een verhaal dat logisch verloopt en mooi samenkomt is veel waardevoller dan een onverwachte twist ten behoeve van schokfactor. En in Edine komt het einde érg mooi samen, terwijl het de lezer ook de kans geeft om zelf te interpreteren wat er gaande is.
Wat betreft schrijfstijl is Edine toegankelijk. Het verhaal leest lekker weg, ondanks dat de hoofdpersoon af en toe woorden kiest die een vieze nasmaak achterlaten bij de lezer. En dan gaat het niet om scheldwoorden, die kan ik prima hebben, maar om de manier waarop bepaalde personages worden beschreven. Tevens duren sommige passages in het boek wat lang, waardoor het verhaal op sommige momenten onnodig vertraagt.
Dat gezegd hebbende vind ik de manier waarop het heden en het verleden door elkaar heen lopen goed gedaan. Dit is een fijne afwisseling en geeft de lezer inzichten die de hoofdpersoon zelf niet heeft. Op die manier ga je dus echt met hem op zoek naar Edine!
Al met al, is Edine dus een fijn boek van Nederlandse bodem. Het houd je aandacht vast en is zeker het lezen waard als je op zoek bent naar een magisch-realistisch verhaal dat de psyche onderzoekt van de hoofdpersoon! ♡