Wat een schrijfster!

Rosella 24 december 2020
Zout van de zee zet je aan het denken, laat je aangeslagen achter en dan kom je terug voor meer. Zo was het in elk geval voor mij. Het is een boek dat impact heeft, dat een verhaal vertelt dat iedereen zou moeten lezen. Omdat het gaat over een gebeurtenis ten tijde van de Tweede Wereldoorlog waar weinig mensen vanaf weten. En dat terwijl het zo ontzettend veel levens heeft aangeraakt. Zelfs nu, als ik erover schrijf, krijg ik er weer kippenvel van.

Zout van de zee is geschreven vanuit vier perspectieven. Alle personages hebben hun eigen verhaal, hun eigen geheimen en hun eigen doelen. Iets wat uiteindelijk niet voorkomt dat ze met elkaar te maken krijgen. Doordat het een vierluik is worden de gebeurtenissen op verschillende manieren belicht, wat het boek nog meer diepgang geeft.

Boven alles sleuren Florian, Joana, Emilia en Alfred je mee in hun verhaal en dat is weerzinwekkend, pijnlijk en tegelijkertijd prachtig. Prachtig omdat het de kracht van mensen laat zien, die ondanks alle ontberingen steun en geluk vinden in elkaar. Pijnlijk omdat oorlog dat altijd is. Omdat oorlog slachtoffers maakt. Omdat oorlog zoveel kapot maakt. Weerzinwekkend omdat het is gebaseerd op de werkelijkheid en de gruwelen van die tijd, ook al is het verhaal zelf fictief. Dat het gebaseerd is op feiten geeft dit boek een kracht die weinig andere boeken bezitten. Het is ook waarom dit boek mij zo raakt; ik kan niet denken dit is allemaal niet echt gebeurd. Want dat is het wel.

Daarnaast is het boek prachtig geschreven. Het is gevoelig, heftig en niet te zwaar. Samen met het feit dat non-fictie en fictie elkaar ontmoeten in haar verhalen, is dat wat Ruta Sepetys' boeken zo bijzonder maakt.

Soms weet je vanaf de eerste bladzijde dat een boek bijzonder gaat zijn. Ik had dat gevoel bij Stilte heeft een eigen stem, bij Schaduwliefde waar ik nu in bezig ben, en bij Zout van de zee. Tot nu toe zijn al deze boeken ook na die eerste bladzijde bijzonder gebleven. Echte aanraders dus!

En een leuk feitje: Schaduwliefde gaat over de nicht van Joana waar ze het in Zout van de zee over heeft ♡

Meer recensies van Rosella