Advertentie
    Sanne de Graaf Hebban Recensent

Of het officiële voorgangers zijn, is niet helemaal duidelijk, maar onmiskenbaar is dat ‘Een wereld vol planten’ past in het rijtje met ‘Over alles’, ‘Een wereld vol ontdekkingen’ en ‘Een wereld vol steden’ dankzij de constante factor James Brown die alle boeken heeft voorzien van zijn kenmerkende illustraties. Samen met wisselende auteurs voorziet hij lezers niet alleen van veel kennis, maar ook van adembenemende prenten.

In ‘Een wereld vol planten’ is Brown een samenwerking aangegaan met bioloog Martin Jenkins. Jenkins schreef eerder ‘Bedreigde dieren’ en werkte onder andere voor de Verenigde Naties en het Wereld Natuur Fonds. In het gigantische boek met 64 pagina’s stort het duo zich volledig op planten. Verwacht geen encyclopedie met daarin allerlei verschillende soorten, want de plantenwereld is groter dan dat. In dertig spreads wordt telkens een ander onderwerp aangesneden. Er wordt antwoord gegeven op wat planten zijn, wat fotosynthese doet, wat de koolstofkringloop is en hoe de bevruchting van bloemen werkt. Ook is er aandacht voor bedreigde soorten, het kweken van planten en de bijzondere krachten die planten hebben. Zo zijn er een heleboel weetjes in het boek te vinden. Wist je bijvoorbeeld dat vleermuizen of vogels ook zorgen voor bestuiving en dat niet alleen insecten dat doen? Dat planten om hulp kunnen roepen en dat er zelfs stelende planten zijn?

Dat de wereld van planten geen eenvoudige wereld is, wordt niet alleen duidelijk in de gedetailleerde tekeningen van Brown, maar ook uit de teksten van Jenkins. Het boek bevat veel ingewikkelde termen en is daarom minder geschikt voor de jonge lezer en ook voor oudere kinderen zal het geheel wellicht oninteressant zijn. De theoretische materie spreekt minder tot hun verbeelding. Gelukkig zorgen de uitnodigende ontwerpen van Brown ervoor dat het boek een genot is om naar te kijken. Al bladerend kan op momenten dat iets aanspreekt ervoor worden gekozen de bijbehorende tekst alsnog te lezen. Doordat er geen chronologische volgorde is in deze b(l)oeiende wereld, kan de lezer vrijelijk door het boek heen navigeren.

Ondanks de moeilijke materie is ‘De wereld vol planten’ wel een boeiend en waar kunstwerk. Elke spread is door het gebruik van één overheersende kleur en de herhalende prints rondom de (tekst)kaders rustig. Geen foto’s of beeldmateriaal, maar enkel tekeningen sieren het geheel. Een ode aan de planten, genoeg voeding voor uren kijkplezier.

Reacties op: Een kleurrijke, maar ingewikkelde ode aan onze plantenwereld

1
Een wereld vol planten - Martin Jenkins
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker