Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een dystopische YA rijkelijk gevuld met kritische vraagstukken en uitzonderlijke humor

Sanne de Graaf 16 november 2023 Hebban Recensent
De Amerikaanse TJ Klune (1982) is met zijn fantasierijke boeken groot favoriet onder jongeren. Hij weet menig jongvolwassene te raken met zijn verhalen over het leven en de dood, verhaallijnen die zijn gevuld met waardevolle thema’s en een palet aan personages dat een grote verscheidenheid kent. Nadat Het weeshuis aan de azuurblauwe zee en Het gefluister achter de deur naar het Nederlands werden vertaald, volgde Het boomhuis in het bos. Van alle drie de boeken verzorgde Anneke Bok de vertaling.

In een boomhuis, diep gelegen in de bossen van Oregon wonen Giovanni en Victor, vader en zijn zoon. Samen met de androïden Ratched en Rambo vormen ze een bijzonder gezin. Victor is namelijk de enige menselijke van het stel, al lijken de robots soms verdacht veel op echte mensen. Wanneer ze op een dag op een andere androïde stuiten, komt hun veilige leven op losse schroeven te staan. Gio en deze Hap blijken een gedeeld, maar bovenal verborgen verleden te hebben. Als Gio verdwijnt en het stel verslagen achterblijft, zit er maar één ding op: ze gaan op zoek naar Gio. Maar of ze hem ooit als de oude terug zullen zien…

Het boomhuis in het bos is een creatieve ode aan de klassieker van Carlo Coloddi uit 1883; Pinokkio. In deze dystopische YA zijn vele verwijzingen en overeenkomsten te vinden naar het verhaal over de houten pop die door zijn eenzame vader tot leven wordt gewekt. Ook Gio schenkt Victor het leven, een wens die voortkwam uit eenzaamheid. Wie goed zoekt kan tevens andere verhalen in het boek van Klune herkennen. Maar ook wanneer deze ingenieus geplaatste schatten onontdekt blijven, is Het boomhuis in het bos heerlijk om te lezen. Klunes prettige schrijfstijl zorgt er, net als in zijn eerdere boeken, voor dat je snel wordt opgezogen door het verhaal en het je maar met moeite los kan laten.

Maar wat het boek echt de moeite van het lezen waard maakt, zijn de fantastische personages. De sociopathische en enigszins sadistische zuster Ratched zorgt met haar droge humor voor een flinke dosis hilariteit die nooit verveelt. Maar ook de schattige Rambo, met zijn opruimwoede en smetvrees, zorgt voor een heerlijke dynamiek en is net als Victor onmisbaar in het geheel. Je kunt onmogelijk niet van het stel houden! En ondanks dat nagenoeg alle personages androïden zijn, komen ze met hun eigenzinnige karakters helemaal tot leven.

Toch is Het boomhuis in het bos veel meer dan een humoristisch verhaal. Klune zou Klune namelijk niet zijn als hij niet meerdere waardevolle thema’s in het verhaal had verweven die voor de nodige diepgang zorgen. Zoals enigszins te verwachten was gezien zijn eerdere boeken heeft queerness een podium gekregen. Daarnaast is er aandacht besteed aan neurodiversiteit zoals stotteren en (minder opvallend) autisme, maar ook aan thema’s als familie, vriendschap, verlies, toekomst en kunstmatige intelligentie. Bereid je voor op de nodige overpeinzingen en kritische vragen aan jezelf.

Het boomhuis in het bos is een heel toegankelijk verhaal dat zich afspeelt in de (verre) toekomst. Kunstmatige intelligentie is een belangrijke thema en het boek vraagt ons kritisch te kijken naar onze rol als mens en het nemen van onze verantwoordelijkheden als het aankomt op de natuur en technische ontwikkelingen. Kritisch kijkend naar het plot is de toegevoegde waarde van sommige passages echter niet helemaal duidelijk. Gelukkig maakt de schrijfstijl en de uitzonderlijke vorm van humor ontzettend veel goed en is deze jeugdroman meer dan de moeite van het lezen waard.
1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sanne de Graaf

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?