Inspirerend boek voor tussendoor
Ik lees niet zo vaak zelfhulpboeken, maar van tijd tot tijd bots ik wel eens op een exemplaartje dat me aanspreekt. Ikigai is zo'n exemplaartje. Belangrijk te vermelden is dat ik een grote fan ben van de Japanse cultuur. Ik volg al twee jaar Japanse les en ga binnenkort naar het land op reis. Het leek me dan ook leuk om me wat meer te verdiepen in wijsheden die uit Japan afkomstig zijn én ook nog eens met levensvreugde te maken hebben.
Wat is ikigai? Ikigai is een Japans concept dat stelt dat een lang en gelukkig leven voorvloeit uit het hebben van een levensdoel. Dergelijk levensdoel is de reden waarom we 's morgens opstaan. Het is een passie die zorgt voor geluk en betekenis in het leven. En zeg nou zelf, zijn we niet allemaal op zoek naar deze dingen?
De auteurs zoomen in op een Japans dorpje genaamd Ogimi (gelegen op het eiland Okinawa). Bijzonder aan het dorpje is de hoge leeftijd van de inwoners. Velen zijn hoogbejaard (over de honderd) maar toch nog zeer actief. Het boek bekijkt wat deze mensen met elkaar gemeen hebben, en wat de voorwaarden zijn voor een lang en gelukkig leven.
Het boek begint met een introductie tot de eeuwlingen van Ogimi en het Ikigai-concept, en bouwt zo geleidelijk aan op. In het begin wordt er, naar mijn mening, af en toe wat onnodig herhaald, en soms kon de chronologie van wat er verteld wordt, iets logischer, maar dat stoorde me niet zo. Later volgen er ook tips (opgesomd in praktische lijstjes) en wordt er kort ingegaan op meditatie en rustgevende sporten (zoals yoga en tai chi). Ik vond het stukje met de interviews persoonlijk het leukste, omwille van de inspirerende woorden. Het doet je beseffen dat geluk soms echt in heel kleine dingen schuilt.
Het boek valt eerder binnen de populaire wetenschap. Verwacht je dus niet aan een diepgaand, psychologisch relaas die je leven zal omgooien, maar aan een goedbedoeld (reis)verhaal met nuttige tips en inspirerende gedachten. Leuk om tussendoor te lezen :)