Onder de plak
Jessica, 16 jaar is erg zenuwachtig voor haar eerste dag op de middelbare school. Gelukkig gaat ze er samen met haar beste vriendin Angela naartoe. Eenmaal daar aangekomen begint Angela vrij snel een onschuldig meisje (Lianne) met een kleurige kledingstijl te pesten. Jessica vindt de kleding best mooi en het meisje aardig, toch doet ze er niets aan om de pesterijen te stoppen. Hier heeft ze haar redenen voor. Jessica is namelijk zelf op de basisschool erg gepest, toen Angela in haar leven kwam stopte het pesten en door vriendinnen met haar te blijven, zit ze nu redelijk veilig. Daarnaast weet Angela veel over het verleden van Jessica, waardoor ze macht over haar heeft. Toch vindt ze het moeilijk om te zien hoe vaak en erg Lianne gepest wordt. Ook merkt ze dat er door Angela veel leuke activiteiten verpest en afgelast worden. Hierdoor heeft ze het eigenlijk helemaal niet zo naar haar zin op school en is ze continu op haar hoede.
Na een tijdje vindt Jessica de moed om voor Lianne op te komen en biecht ze alles bij de mentor op. Dit wordt door Angela niet in dank afgenomen en het onderlinge contact wordt behoorlijk grimmig. Dan blijkt Angela een reden voor haar gedrag te hebben, maar kan het tij nog keren na alles wat er gebeurt is?
Virandjanie Jodha heeft een pakkend verhaal over pesten geschreven. Een thema dat helaas nog steeds aan de orde van de dag is. Als lezer leer je dat er soms veel meer schuil kan gaan achter het gedrag van een persoon. De hoofdpersonages zijn redelijk goed uitgewerkt. De onmacht van Jessica om het voor beide meiden goed te doen kwam goed naar voren. De schrijfstijl vond ik zo nu en dan behoorlijk verwarrend. Aangezien je het grootste gedeelte van het verhaal in de verleden tijd leest, terwijl het zich in het heden afspeelt. Daarnaast staan er veel taal- en schrijffouten in het boek, wat het lezen voor mij lastig maakte. De passende illustraties door de auteur zelf gemaakt zijn een leuke aanvulling in het boek.
2,5/3 ⭐️
2,5/3 ⭐️