In een andere wereld

sheila_hjv_inbooks sheila_hjv_inbooks
10 mrt 2024

Alice in Wonderland en Alice in spiegelland van Lewis Carroll mogen zonder twijfel echte klassiekers worden genoemd.

Normaal gesproken begin ik mijn recensie met een korte beschrijving van het boek dat ik ga bespreken, maar bij Alice voelt dat op de een of andere manier toch een beetje raar. Want bijna iedereen weet wel dat Alice door een konijnenhol gaat en in Wonderland komt, waar ze allerlei vreemde ontmoetingen heeft, met dieren en speelkaarten kan praten en steeds groter en kleiner wordt. Of dat ze door een spiegel in Spiegelland komt, tekst in spiegelschrift leest, een soort levend schaakspel speelt en opnieuw de meest wonderlijke ontmoetingen heeft.

“Alice vond dat ze er dan toch maar naar moest luisteren. Dus ging ze zitten, en zei ze een beetje droevig: ‘Dank u wel.’ “ Lewis Carroll

Om heel eerlijk te zijn was ik eigenlijk nooit echt fan van Alice, maar toen ik (veel te laat) deze mooie editie voorbij zag komen, wist ik onmiddellijk dat dit het uitgelezen moment was om Alice nog een kans te geven.De bijzondere tekening en kleurstelling van de omkeerbare cover geven deze twee vertellingen van Alice een frisse en toch klassieke uitstraling, die wat mij betreft heel goed past bij boeken waar al een hele geschiedenis aan verbonden is.

De kracht van deze editie ligt voor mij in de combinatie van een aantal factoren. Allereerst is de vertaling gedaan op een manier die de ingewikkelde bewoordingen van Alice toegankelijk en begrijpbaar maakt. Daarnaast zijn de illustraties enorm creatief en krachtig door het minimalistische kleurgebruik. Het is ontzettend verrassend om te ontdekken hoeveel zeggingskracht kan worden bereikt met slechts een paar kleuren. Sofia Engelsman en Floor Rieder hebben het verhaal van Lewis Carroll extra schwung gegeven.

Ben ik na het lezen van deze prachtige editie fan geworden van Alice in Wonderland en Alice in Spiegelland? Mijn eerlijke antwoord is dat ik niet verwacht dat ik meerdere versies van de boeken zal gaan verzamelen, maar wat ik wel ben is fan van deze editie.

⭐️⭐️⭐️⭐️

Instagram: sheila_hjv_inbooks