Het gewicht van weinig verwachtingen

sheila_hjv_inbooks sheila_hjv_inbooks
29 mrt 2023

De band met zijn moeder was altijd al beter dan die met zijn vader. Hem kon Daniël toch nooit tevredenstellen. Dat zijn vader niet enthousiast is over zijn relatie met de illegale schoonmaakster van zijn ouders, is voor Daniël dan ook geen verrassing.

“Heel af en toe kijkt ze me aan en glimlacht. Daarna gaat ze verder met de woonkamer. Overdonderd blijf ik alleen in de keuken zitten.” Rienk Stuive

Daniël kiest echter bewust voor zijn geliefde Nino, en samen krijgen ze een zoon. Hun geluk wordt kort daarna overschaduwd door de ziekte en het overlijden van zijn moeder. Daniël besluit zijn erfenis te gebruiken om zijn grote droom te realiseren.

Maar als zijn vader lucht krijgt van het feit dat Daniël een opleiding volgt om piloot te worden, probeert hij Daniël ook hierin tegen te werken.

De Leeuwenkuil van Rienk Stuive is een stemmige semi-autobiografische roman over familie, verwachtingen en eigen keuzes,

Bij dit soort boeken, waarin de werkelijkheid van iemands leven het fictieve van het verhaal ontmoet, lijken de woorden die erin staan altijd net iets zwaarder te wegen. Je realiseert je toch dat (een deel van) iemands leven wordt beschreven en dat de personages waar je een mening over hebt misschien wel echt uit dat leven gegrepen zijn. Als lezer heb ik altijd wel een zwak voor deze verhalen. Zeker als opvalt dat een auteur zoals Rienk Stuive hier zorgvuldig mee omgaat.

Met een soort zachte eenvoud worden complexe familiebanden onder de loep genomen en op een realistische manier gewogen. Rienk Stuive durft ook de hoofdpersoon open en eerlijk te bekijken en laat de lezer getuige zijn van de (soms opgedrongen) keuzes die Daniël maakt en de lessen die hij daaruit leert. Nadat Daniël Nino heeft ontmoet maakt hij een, door de auteur goed beschreven, persoonlijke groei door, en is het mooi om te lezen dat hij echt een team vormt met zijn vrouw.

De Leeuwenkuil van Rienk Stuive is een fijne ingetogen roman over conflicterende verwachtingen, ingewikkelde familiebanden, het waarmaken van dromen en het durven kiezen voor eigen geluk.

⭐️⭐️⭐️⭐️

Instagram: sheila_hjv_inbooks