Een echte ster zal altijd stralen
Het is 1938 als de twaalfjarige Grethe, samen met haar
broers en zussen opgroeit op hun boerderij in Duitsland. Omringd door liefde en een hoop dieren, heeft ze eigenlijk best een zorgeloos bestaan.
Dat verandert als ze verschrikkelijke dingen hoort over de wereld waarin ze leeft. Op haar eigen manier probeert de jonge Grethe, als verzet tegen het nazi-regime dat ze verafschuwt, toch een verschil te maken.
“Geef hem een toekomst, de toekomst die ik hem niet kan geven. Grethe vond dat dit precies was wat ze moest doen.” Elena Mora
Een ster erbij van Elena Mora is een indrukwekkend, volwassen verteld jeugdboek dat niet alleen door jongeren zou moeten worden gelezen.
Terwijl ik het boek heb dichtgeslagen en naar de pagina kijk waar ik mijn recensie op wil gaan schrijven, besef ik dat ik eigenlijk nooit de juiste woorden zal gaan vinden om dit prachtige verhaal goed samen te vatten. Een ster erbij is een verhaal waar je stil van wordt, niet in de laatste plaats omdat het zich afspeelt tijdens een afschuwelijke periode van onze geschiedenis, en je je realiseert dat er ook nu weer/nog steeds ontelbare onschuldige kinderen moeten zien te overleven in oorlogsgebieden.
Als je ooit hebt gedacht dat jouw kleine gebaar geen verschil zal maken, dan vertelt het verhaal van Elena Mora het tegenovergestelde. Want de gebaren waarvan de jonge helden denken dat ze de wereld er niet mee zullen veranderen, veranderen in ieder geval de wereld van de mensen die ze ermee raken. De auteur zet niet alleen een imposant verhaal neer, haar personages zijn minstens zo imponerend. Grethe, Charlotte en Harold vormen, ondanks hun verschillen, een uiterst sterk trio dat door Elena Mora passend in hun leeftijd, maar toch volwassen wordt neergezet en het is een genot om hen te mogen volgen tijdens hun dappere daden.
Een ster erbij is een verhaal dat je zal raken door de kracht, het ingetogen drama, de pijn en toch ook de positiviteit. Na de laatste bladzijde vechten de woorden om het verhaal te bevatten waarna er een respectvolle stilte ontstaat.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Instagram: sheila_hjv_inbooks