Superheld of mislukte superheld?

sheila_hjv_inbooks sheila_hjv_inbooks
14 mrt 2022

Als er lijken aanspoelen op het strand van Westerkerke, worden de geruchten over het mythische zeemonster de Brimskölle weer opgerakeld. Niemand neemt het echt serieus, maar dat de lichamen vreselijk zijn toegetakeld kan niet worden ontkend.

Floris gelooft in zijn hart dat hij een echte superheld is. Hij droomt er toch niet voor niets elke nacht over? Nu wordt het tijd om het aan zijn beste vriend Haroen te bewijzen. En als ze weer eens belaagd worden door een groepje pestkoppen, lijkt dat moment te zijn aangebroken.

“Heel even voelde hij zijn dapperheid groeien. Zijn hartslag steeg naar ongekende hoogtes, de fles brandde in zijn hand.” Bart de Wolf

Het plan van Floris pakt alleen niet erg goed uit, sterker nog de hele situatie ontspoort en het gaat vreselijk mis.

Monsters en mislukte superhelden van Bart de Wolf is een spannend jeugdboek voor (jonge) lezers met een behoorlijke dosis lef.

Als je aan een boek begint heb je vaak toch wel een idee over wat je verwacht, en soms ontdek je dan dat je daar volledig naast zat. Bij Monsters en mislukte superhelden was dat dus precies het geval. Dit boek wist mij volledig te verrassen en daar kan ik ook echt van genieten. Er is eigenlijk een verhaal van voor het incident, en een verhaal vanaf het incident en daarin ligt ook de verrassende wending verborgen.

Het verhaal van Floris is eigenlijk best verdrietig om te lezen. Bart de Wolf legt het pesten haarscherp vast en het komt dan ook echt gemeen over. Daardoor wordt de impact van het pestgedrag op de slachtoffers heel voelbaar gemaakt, en besef je je eens temeer hoe ontzettend verkeerd het is om iemand te pesten. De auteur schuwt zowel voor, als na het incident niet om de gruwelijke gebeurtenissen te beschrijven, waardoor het verhaal eng en spannend is geworden.

Monsters en mislukte superhelden van Bart de Wolf is een boek met een dubbele bodem waar ik erg van heb genoten. Mijn jonge ik zou dit verhaal hebben verslonden, maar zou ’s nachts voor de zekerheid wel met een lampje aan zijn gaan slapen.

⭐️⭐️⭐️⭐️

@sheila_hjv_inbooks