Beklemmende veiligheid of beangstigende vrijheid?

sheila_hjv_inbooks sheila_hjv_inbooks
25 mrt 2023

Airi is in de woestijn van Alberon2 geboren. Buiten de veilige muren van de Ark voelde ze zich veel vrijer dan erbinnen. Het valt haar dan ook niet makkelijk om in de Ark te verblijven. Ze is daar enkel uit liefde voor haar verloofde Yawen.

Iedereen binnen de Ark wijdt zijn of haar leven aan de Missie en het bedrijf Nile. Ze verlaten de Ark alleen om mineralen te verzamelen, maar dat is niet zonder gevaar. Buiten hun veilige haven leven zandmonsters en andere angstaanjagende schepsels.

“Mijn twee beste vriendinnen hebben samengezworen en me als een klein kind behandeld.” Ilse van der Hout

Wanneer Yawen vermist raakt, aarzelt Airi geen moment om buiten de Ark naar haar te gaan zoeken. Als Airi dan een aantal ontdekkingen doet, vraagt ze zich steeds meer af of de liefde een verblijf in de Ark waard is.

Vleugels van woestijnstof van Ilse van der Hout ademt zowel beklemming als bevrijding uit.

Kort maar krachtig is het eerste dat in mij opkomt na het lezen van deze sciencefiction novelle. Kort qua lengte, maar krachtig qua inhoud en boodschap. Het idee dat de natuur en de monsters zich verzetten tegen de manier waarop een groot deel van de bewoners van Alberon2 ermee omgaan, is goed uitgewerkt en genereert impact. Haast automatisch vertaal je situaties in gedachten naar de realiteit. Ilse van der Hout laat je hier op ongedwongen wijze over nadenken.

Ondanks de krappe kennismaking met de personages, is het fijn om wat tijd met ze door te brengen. De auteur brengt het gevoel dat Airi heeft binnen de Ark helder onder de aandacht en maakt het opgesloten gevoel dat Airi ervaart effectief duidelijk. Het is haast alsof ze binnen de Ark haar adem continu inhoudt, terwijl ze buiten de Ark het gevoel krijgt dat ze, ondanks dat ze daar wordt geteisterd door woestijnzand, voor het eerst weer vrij kan ademen.

Vleugels van woestijnstof is een aansprekende novelle over een jonge vrouw die haar plek probeert te vinden in een wereld waarin ze zich niet overal thuisvoelt.

⭐️⭐️⭐️1/2

Instagram: sheila_hjv_inbooks