Trauma’s tijdens de crisisjaren

sheila_hjv_inbooks sheila_hjv_inbooks
8 mrt 2022

Wanneer het gezin van de dan nog jonge Jaap wordt getroffen door een vreselijke tragedie, wordt hij in een Haags gesticht geplaatst, waar hij de ‘aandachtpupil’ van een van de paters wordt. Deze periode krast diepe littekens op Jaap’s ziel, die nooit meer gewist kunnen worden.

Om aan te sterken wordt Pippa vanuit Wenen naar Nederland gestuurd, waar ze tijdelijk bij haar Haagse logeerouders gaat wonen. Pippa zal echter nooit meer terugkeren naar Wenen. In haar nieuwe woonplaats ontmoet ze jaren later de gesloten Jaap, met wie ze in het huwelijk treedt.

“….. zodat ik nooit meer die verscheurende pijn naar mijn thuis hoefde te voelen. Verdriet is zoveel meer dan alleen verdrietig zijn.” Jacqueline van Zwieteren

Getekend door hun verleden proberen Pippa en Jaap zich staande te houden tussen geheimen, verleidingen en bedrog, in de hoop dat liefde overwint. Maar is dat genoeg in tijden van armoede en oorlog?

Zand in mijn ogen van Jacqueline van Zwieteren is een mooie stemmige roman, met een verhaal dat indruk maakt.

Jacqueline van Zwieteren heeft haar roman onderverdeeld in periodes, waarbinnen zowel Jaap als Pippa aan het woord komen. Dit versterkt, zeker op het moment dat ze hun leven samen delen, de eenzaamheid en het stille verdriet dat ze doormaken. Je verwacht een dan min of meer gelijksoortige beleving te lezen, maar alle geheimen zorgen voor een soms totaal verschillende invulling.

Pippa en Jaap hebben allebei een rugzak die een grote invloed heeft op de manier waarop ze proberen te (over)leven. Jacqueline van Zwieteren laat duidelijk zien wat trauma met een mens kan doen en hoe ze erdoor worden beïnvloed. Als lezer balanceer je daardoor bij het gedrag van de personages tussen begrip en onbegrip, en weet je niet altijd wat je van ze moet vinden.

De sfeer van Zand in mijn ogen sluit goed aan bij het tijdsbeeld dat, in mijn gedachten, past bij de periode waarin het verhaal zich afspeelt. Jacqueline van Zwieteren heeft met haar boek een pijnlijk mooi verhaal geschreven over trauma, oorlog, geheimen en liefde.

⭐️⭐️⭐️⭐️1/2

sheila_hjv_inbooks