Als ze eenmaal in Perfect Girl zit, zal iedereen haar wel zien!

sheila_hjv_inbooks 14 oktober 2020
Kim (eigenlijk Tinka, maar Kim is veel stoerder) wil dolgraag model worden en daar heeft ze alles voor over. Ze wil net zo zijn als de meiden in haar favoriete programma Perfect Girl. Sterker nog, ze wil niets liever dan daar ook aan deelnemen. Wie weet kan zij het eerste model zijn dat nog voor haar zestiende verjaardag mag deelnemen.

“Pfff! Ze vonden het allemaal zo grappig dat ze helemaal niet merkten dat dat kleine Tinkaatje de sprookjeswereld inmiddels was ontgroeid. Maar met mijn deelname aan het programma Perfect Girl zouden ze daar niet meer omheen kunnen.“ Annette Mierswa

Tot haar grote vreugde wordt ze benaderd door een bekende fotograaf, die haar vertelt hoe bijzonder ze is. Kim kan het haast niet geloven, misschien kan ze haar droom ook zonder Perfect Girl laten uitkomen. Dat ze in een bikini moet vindt ze geen probleem en zich uitkleden natuurlijk ook niet. Dat doen tenslotte alle modellen. Ze kan zich toch gewoon wat moed indrinken!

Dat alles wat er op de fotoshoot gebeurt niet goed voelt, probeert ze te negeren. Maar hoe stoerder Kim zich voordoet, hoe meer haar leven ontspoort.

Niet jouw girl van Annette Mierswa is een rauw verhaal over het leven en de ambitie van een meisje dat model wil worden.

Dit boek van Annette Mierswa is totaal niet wat ik er van had verwacht. Het is veel rauwer en heftiger dan ik me had voorgesteld en dat vond ik er eigenlijk heel goed aan. De donkere en verwarrende emoties die door het verhaal heen sijpelen, grijpen je soms echt bij de strot.

Kim is een personage dat behoorlijk wat conflicterende gevoelens oproept. Enerzijds wil je haar eens goed door elkaar schudden, en anderzijds wil je haar gewoon even vasthouden zodat ze zich gesteund voelt. De chaotische manier waarop de gedachten van Kim zijn geformuleerd, maakt dat je soms niet weet wat je van haar moet denken. Hierdoor is Kim een erg boeiend karakter geworden.

De onderwerpen die in dit boek aan de orde komen, passen heel goed in deze tijd waarin likes, perfectie, gezien worden en social media een grote invloed op ons leven hebben. Niet jouw girl behandelt vooral het negatieve effect en het gevaar dat daarin kan schuilen.

Niet jouw girl is een verhaal dat je hier en daar, op een goede manier, verwart en laat zien dat achter ‘perfecte’ maskers soms veel meer schuilt dan in eerste instantie zichtbaar is. Ik geef dit boek 4 sterren.

Deze recensie schreef ik voor, en is terug te vinden op, de blog In de Boekenkast: https://indeboekenkast.com.

Meer recensies van sheila_hjv_inbooks