Vrouwen die grenzen verleggen

Shel Wildvang 23 oktober 2025
Sarah Lark is een Duitse schrijfster die haar hart verloren heeft aan historische verhalen met een vleugje avontuur. Ze heeft al heel wat boeken op haar naam staan, vaak gesitueerd in exotische oorden en gevuld met sterke vrouwen die hun eigen pad kiezen. Haar romans zijn rijk aan sfeer en geschiedenis, en ze weet hoe ze je meeneemt naar een andere tijd zonder dat het stoffig aanvoelt. Het eiland van duizend bronnen is één van mijn meest favoriete boeken allertijden.

Een droom achterna is het tweede deel in de Wereldvrouwen-serie en volgt drie vrouwen die elk hun eigen strijd voeren aan het begin van de 20e eeuw. Mary Ann groeit op in een streng weeshuis, onwetend over haar afkomst. Haar reis is er eentje van verlies, veerkracht en het zoeken naar een thuis. Ailis trekt naar Zuid-Afrika om te werken in een observatorium, maar de nasleep van de Boerenoorlog maakt haar leven daar allesbehalve eenvoudig. Donella stort zich op de luchtvaart en belandt uiteindelijk in het door oorlog geteisterde Frankrijk. Wat me raakte, was hoe verschillend hun levens zijn, maar hoe ze allemaal vechten voor iets dat groter is dan henzelf: vrijheid, liefde, erkenning. Het verhaal voelt als een mozaïek van dromen en teleurstellingen, met hier en daar een sprankje hoop dat je als lezer net op tijd krijgt toegereikt.

Lark schrijft vlot en beeldend, zonder te verzanden in overdreven beschrijvingen. Ze weet hoe ze emoties moet laten doorschemeren zonder ze uit te spellen. De personages zijn levendig en hebben elk hun eigen stem, maar Mary Ann sprong er voor mij uit. Haar kwetsbaarheid en koppigheid maken haar geloofwaardig. Ailis en Donella kregen iets minder diepgang, vooral Donella voelde af en toe als een bijfiguur in haar eigen verhaal.

Een droom achterna is een meeslepende roman over vrouwen die hun grenzen verleggen in een wereld die hen liever klein houdt met genoeg emotie en avontuur om je een paar avonden zoet te houden.

Meer recensies van Shel Wildvang

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Elena moet haar vermiste opa terugvinden in een magische en mysterieuze wereld vol met mythische wezens. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.