familiebanden en geheimen
Emily Itami is een Japanse schrijfster die eerder al indruk maakte met haar debuut Fault Lines. Ze woont in Londen en combineert haar achtergrond in journalistiek en literatuur met een scherp oog voor culturele verschillen. Haar werk verkent vaak thema’s als familie, identiteit en de spanning tussen traditie en moderniteit.
In Kakigori zussen volgen we drie zussen die ieder hun eigen weg zijn gegaan: Rei in Londen, Kiki in Tokio en Ai die droomt van een carrière als popster. Wanneer Ai verstrikt raakt in een mediaschandaal, worden de andere twee gedwongen hun leven tijdelijk stil te zetten en terug te keren naar hun ouderlijk huis aan de Japanse kust. Daar botsen ze niet alleen met hun pittige oma en Kiki’s wilde zoontje, maar ook met oude geheimen die jarenlang verzwegen zijn – waaronder de dood van hun moeder. Wat mij vooral raakte, was hoe de zussen elkaar opnieuw moeten leren kennen: niet als kinderen, maar als volwassenen die hun eigen littekens en mislukkingen meedragen. Het verhaal voelt intiem, maar tegelijk grootser door de thema’s van verlies en verzoening.
Itami schrijft met een lichte toets: haar zinnen zijn vaak luchtig en speels, maar onder die humor schuilt een melancholie die je niet zomaar loslaat. De personages zijn levendig en hebben elk een eigen stem. Rei is ambitieus en soms kil, Kiki praktisch maar emotioneel uitgeput, en Ai naïef maar charmant. Toch zijn er momenten waarop de karakters wat te schetsmatig blijven; sommige emoties worden snel aangestipt en verdwijnen weer, waardoor je als lezer soms verlangt naar meer diepgang.
Kakigori zussen is een warme, soms wrange roman over familiebanden en geheimen, die je meeneemt van lach naar ontroering.