Advertentie

Birgit Treipl is Nederlandse en werkte bij verschillende reclame- en communicatiebureaus. Ze emigreerde naar Canada in 2011. Schuilen tussen bamboe is haar debuut. In dit boek beschrijft ze het levensverhaal van haar vader (Victor) ten tijde van de oorlog. Ze heeft dit verhaal kunnen reconstrueren door vele skype-gesprekken met hem te doen.

Victor groeit op in Grand hotel Lembang samen met zijn mami, papi en tante Hilda. Dit hotel is eigendom van Victor’s vader en tante. Hij is enig kind van een Oostenrijks emigrantenechtpaar. Hierdoor voelt hij zich toch niet helemaal thuis is Indonesië. Victor blijft bij zijn tante Hilda achter wanneer zijn beide ouders overlijden. De oorlog breekt uit en de Oostenrijkers worden gezien als ‘staatsvijandelijke Duitsers”. Het hotel wordt hun ontnomen en Victor en zijn tante worden opgesloten in verschillende kampen gedurende de oorlog. Tante Hilda en Victor zijn om elkaar aangewezen waarbij tante Hilda een lang bewaard familiegeheim vertelt aan Victor. Hierbij krijgt hij de waarheid over zijn bestaan te horen en volgt er voor hem een zoektocht naar zijn identiteit. Na de woelige oorlogsjaren emigreert Victor naar Nederland en bouwt er verder zijn leven uit.

Het verhaal wordt opgebouwd in verschillende korte hoofdstukken. Hierin worden de skype-gesprekken zelf beschreven en passages van gebeurtenissen vanuit Victor’s perspectief. Het verhaal is grotendeels chronologisch opgebouwd en makkelijk begrijp- en volgbaar. Treipl heeft een meeslepende schrijfstijl die je meteen meeneemt in het verhaal. Het is duidelijk omschreven en weet je verdere interesse te wekken.
Vooraan in het boek worden verschillende kaarten getoond van Java in 1937. In het midden zijn eigentijdse foto’s toegevoegd vanuit het familiealbum. Achteraan is een verklarende woordenlijst aangezien er vele Indonesische termen worden gebruikt in het verhaal. Persoonlijk vind ik dit erg aangenaam om toch de eigenheid van het verhaal te behouden. Doordat je kan terugkijken naar deze woordenlijst blijft alles erg begrijpbaar.

Een boeiend en origineel verhaal dat zeker gehoord moet worden. Gebaseerd op waargebeurde feiten.

Reacties op: Meeslepend verhaal naar waargebeurde feiten

8
Schuilen tussen bamboe - Birgit Treipl
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners