sterk thrillerdebuut

Silke Wimme 20 november 2025
Ross Montgomery is een veelzijdige man. Zo startte hij zijn carrière als varkensboer, daarna werd hij postbode en nog later werd hij leerkracht in het lager onderwijs. Sinds zijn jeugd was hij een echte boekenliefhebber, dus het was maar een kleine stap voor hem om zelf boeken te beginnen schrijven. Zijn jeugdboeken hebben reeds heel wat prijzen in de wacht gesleept. De moord in het landhuis is zijn eerste boek voor volwassenen.

1910, de komeet van Halley zaait heel wat onrust. Hij nadert namelijk aarde en zou weleens het einde van de mensheid kunnen betekenen. Ondertussen, op een afgelegen schiereiland in Cornwall, wordt Tithe Hall volledig voorbereid op de komst van deze komeet. De burggraaf is overtuigd dat er een heuse Apocalyps aankomt. Het gebouw wordt hermetisch afgesloten en iedereen moet op zijn kamer blijven tot het gevaar geweken is. Maar de volgende ochtend wordt de burggraaf dood aangetroffen in zijn afgesloten studeerkamer.

Stephen Pike is de nieuwe assistent-butler, met een crimineel verleden. Hij wordt dan ook al snel als verdacht beschouwd. Maar hij vindt steun bij Miss Decima Stockingham, de oudtante van de burggraaf. Samen gaan ze op onderzoek om de dader te ontmaskeren.

De moord in het landhuis lijkt wel een perfecte mix tussen Downton Abbey en Sherlock Holmes. Het verhaal speelt zich af rond dezelfde periode als Downton Abbey in een landhuis, waar heel wat intriges zijn tussen het personeel, de bewoners en adellijke familieleden. Door de beeldende schrijfstijl van de auteur kan je je het afgelegen landhuis met zijn karikaturale personages goed voor de geest halen.

De twee hoofdpersonages, de twee speurneuzen, lijken uit de verhalen van Sherlock Holmes te zijn ontsnapt. Door de rebelse oudtante Decima als een van de speurneuzen te bombarderen komt de auteur wel origineel uit de hoek. De dynamiek tussen Decima en de jonge butler zorgt ervoor dat je in het verhaal gezogen wordt en het niet meer opzij kan leggen. Wat een olijk duo zijn zij.

Het boek kreeg het label van thriller, maar ik zou er toch eerder een cosy crime van maken. Het verhaal is niet echt nagelbijtend spannend, maar draait eerder rond het oplossen van een soort vraagstuk. Hoewel de uiteindelijke plot origineel is, vond ik het gegeven van een afgesloten landhuis waar een moord gebeurt uitgekauwd. Meerdere misdaadauteurs hebben zich hier reeds aan gewaagd en een meer vernieuwende setting had het verhaal beter kunnen maken.

Dat Montgomery een uitstekende auteur is en van veel markten thuis is, heeft hij weeral eens bewezen. Want De moord in het landhuis is een prima misdaadroman, geschreven in een fijne schrijfstijl. Dit is het eerste deel van een serie en smaakt naar meer. 4 sterren.

Meer recensies van Silke Wimme