Lezersrecensie
prachtig kookboek
Sabrina Ghayour werd geboren in Teheran maar al op jonge leeftijd vluchtten haar ouders weg van het Iraanse regime naar het veilige Londen. Hier groeide Sabrina verder op en na haar opleiding ging ze in dienst bij enkele beroemdheden waaronder sterrenchef en tv-bekendheid Ken Hom. Maar al snel werd ze zelfstandig en begon ze kooklessen te geven. Later werkte ze bij enkele grote bedrijven in de catering, waaronder luchtvaartmaatschappijen.
In 2014 debuteerde ze met Persiana, een kookboek dat de Midden-Oosterse keuken toegankelijk maakte voor het grote publiek en snel een heuse bestseller werd. Alles kwam in een stroomversnelling en snel publiceerde ze andere kookboeken zoals Persiana elke dag en Persiana simply. Met haar Persiana-reeks probeert Sabrina zoveel mogelijk eenvoudige, heerlijke gerechten op tafel te toveren bij iedereen die er voor openstaat. Persiana easy is voor mij een eerste kennismaking met het werk van Sabrina en het smaakt naar meer.
Het boek begint met een voorwoord van de auteur, waarin ze nog eens wil benadrukken dat ze makkelijke, alledaagse gerechten uit het Midden-Oosten wil brengen, die bovendien toegankelijk zijn voor iedereen. Wanneer je een ingrediënt niet hebt, kan je it eenvoudig vervangen door iets anders of zelfs gewoonweg weglaten.
Als je daarna door het boek bladert, lijkt het wel alsof je je in een sterrenrestaurant begeeft. De foto’s bij de gerechten zien er stuk voor stuk overheerlijk en geraffineerd uit. Ik had onmiddellijk een tiental recepten aangeduid die ik wilde klaarmaken. Wat het allemaal nog makkelijker maakte was dat ik voor de meeste gerechten reeds alles in huis had, indien dit niet het geval was, kon ik het gewoon in de supermarkt vinden.
Ik werd nog meer euforisch toen ik zag dat de auteur ook een recept voor koshari in haar boek had toegevoegd. Voor mij is dit het beste streetfood dat er is en ik zoek al jaren naar een recept om het thuis zo authentiek mogelijk zelf te kunnen maken. Toen ik het uitprobeerde bleek dat Sabrina erin geslaagd is een eenvoudig recept te creëren voor een complex, heerlijk gerecht, zonder dat er veel van de heerlijke aromatische smaken verloren gaan. Kortweg een toprecept!
Niet alleen de koshari was overheerlijk, ook heb ik nog nooit zo een heerlijke spaghetti met gehakt en tomatensaus gegeten. Vanaf nu is het gedaan met bolognaise saus die uren moet opstaan, we eten enkel nog de saus volgens Sabrina’s recept. Gerecht na gerecht werd ik betoverd door Sabrina’s talent en kookinspiratie.
Het boek is opgedeeld in: ‘dips, snack en lichte hapjes’, ‘brood & hartige deegwaren’, ‘salades’, ‘doordeweekse maaltijden’, ‘comfortfood’, ‘geroosterd vlees en traybakes’, ‘groenten & bijgerechten’, en ‘zoete lekkernijen’. Er is ook een handig register volgens de ingrediënten. Zoals eerder aangegeven heeft elk recept een bijhorende geweldige foto die je doet watertanden. De ingrediënten en hoeveelheden worden steeds op correcte manier weergegeven, vaak ook met tips om bepaalde bestanddelen aan te passen of weg te laten wanneer men deze niet voorhanden heeft. Sabrina legt haar recepten steeds gedetailleerd uit, zodat het zeker niet kan misgaan. En wat ik zeker nog een pluspunt vind is dat er bij elk gerecht onderaan een extra puntje werd toegevoegd: ‘serveer met’. Gezien haar boek vaak nieuwe smaken en gerechten bevat is het op deze manier makkelijk om te weten welke gerechten je met elkaar kan combineren.
Het is ook leuk dat je op haar instagram instructievideo’s kan vinden bij enkele van de gerechten. Ik vind dit altijd handig om even te spieken naar het eindresultaat, en te kijken of deze gelijkt op wat ik ervan heb gemaakt.
Voor deze recensie maakte ik eigenlijk teveel om op te noemen, maar hier is een kleine greep eruit: pittige Wellington met aardappel, Piroshki, tomaten-komkommersalade, maftoulsalade, spaghetti met gehakt en tomaat, kipköfte, koshari, … .
Persiana easy krijgt een ereplaatsje in mijn keuken en op mijn kerstwens lijstje staan de andere kookboeken van Sabrina Ghayour (hint hint…). 5 sterren!
In 2014 debuteerde ze met Persiana, een kookboek dat de Midden-Oosterse keuken toegankelijk maakte voor het grote publiek en snel een heuse bestseller werd. Alles kwam in een stroomversnelling en snel publiceerde ze andere kookboeken zoals Persiana elke dag en Persiana simply. Met haar Persiana-reeks probeert Sabrina zoveel mogelijk eenvoudige, heerlijke gerechten op tafel te toveren bij iedereen die er voor openstaat. Persiana easy is voor mij een eerste kennismaking met het werk van Sabrina en het smaakt naar meer.
Het boek begint met een voorwoord van de auteur, waarin ze nog eens wil benadrukken dat ze makkelijke, alledaagse gerechten uit het Midden-Oosten wil brengen, die bovendien toegankelijk zijn voor iedereen. Wanneer je een ingrediënt niet hebt, kan je it eenvoudig vervangen door iets anders of zelfs gewoonweg weglaten.
Als je daarna door het boek bladert, lijkt het wel alsof je je in een sterrenrestaurant begeeft. De foto’s bij de gerechten zien er stuk voor stuk overheerlijk en geraffineerd uit. Ik had onmiddellijk een tiental recepten aangeduid die ik wilde klaarmaken. Wat het allemaal nog makkelijker maakte was dat ik voor de meeste gerechten reeds alles in huis had, indien dit niet het geval was, kon ik het gewoon in de supermarkt vinden.
Ik werd nog meer euforisch toen ik zag dat de auteur ook een recept voor koshari in haar boek had toegevoegd. Voor mij is dit het beste streetfood dat er is en ik zoek al jaren naar een recept om het thuis zo authentiek mogelijk zelf te kunnen maken. Toen ik het uitprobeerde bleek dat Sabrina erin geslaagd is een eenvoudig recept te creëren voor een complex, heerlijk gerecht, zonder dat er veel van de heerlijke aromatische smaken verloren gaan. Kortweg een toprecept!
Niet alleen de koshari was overheerlijk, ook heb ik nog nooit zo een heerlijke spaghetti met gehakt en tomatensaus gegeten. Vanaf nu is het gedaan met bolognaise saus die uren moet opstaan, we eten enkel nog de saus volgens Sabrina’s recept. Gerecht na gerecht werd ik betoverd door Sabrina’s talent en kookinspiratie.
Het boek is opgedeeld in: ‘dips, snack en lichte hapjes’, ‘brood & hartige deegwaren’, ‘salades’, ‘doordeweekse maaltijden’, ‘comfortfood’, ‘geroosterd vlees en traybakes’, ‘groenten & bijgerechten’, en ‘zoete lekkernijen’. Er is ook een handig register volgens de ingrediënten. Zoals eerder aangegeven heeft elk recept een bijhorende geweldige foto die je doet watertanden. De ingrediënten en hoeveelheden worden steeds op correcte manier weergegeven, vaak ook met tips om bepaalde bestanddelen aan te passen of weg te laten wanneer men deze niet voorhanden heeft. Sabrina legt haar recepten steeds gedetailleerd uit, zodat het zeker niet kan misgaan. En wat ik zeker nog een pluspunt vind is dat er bij elk gerecht onderaan een extra puntje werd toegevoegd: ‘serveer met’. Gezien haar boek vaak nieuwe smaken en gerechten bevat is het op deze manier makkelijk om te weten welke gerechten je met elkaar kan combineren.
Het is ook leuk dat je op haar instagram instructievideo’s kan vinden bij enkele van de gerechten. Ik vind dit altijd handig om even te spieken naar het eindresultaat, en te kijken of deze gelijkt op wat ik ervan heb gemaakt.
Voor deze recensie maakte ik eigenlijk teveel om op te noemen, maar hier is een kleine greep eruit: pittige Wellington met aardappel, Piroshki, tomaten-komkommersalade, maftoulsalade, spaghetti met gehakt en tomaat, kipköfte, koshari, … .
Persiana easy krijgt een ereplaatsje in mijn keuken en op mijn kerstwens lijstje staan de andere kookboeken van Sabrina Ghayour (hint hint…). 5 sterren!
1
Reageer op deze recensie
