weer een knappe Kristin Hannah
Kristin Hannah is ‘de’ Amerikaanse bestsellerauteur van dit moment. Uitgeverij Boekerij heeft in 2025 enkele van haar beste werken heruitgebracht, waaronder De tijd van loslaten. Ik heb enkel haar recentste boeken gelezen en keek dan ook naar de nieuwe uitgave van De tijd van loslaten die reeds in 2001 verscheen.
Liam en Mikaela zijn al tien jaar getrouwd en wonen samen met hun kinderen Jacey en Bret in Last Bend. Ze hebben alles goed voor elkaar, maar dan krijgt Mikaela een ongeval waarbij ze van haar paard valt. Ze komt in een coma terecht en Liam is ten einde raad. Hij moet de zorg van zijn kinderen op zich nemen en ondertussen wil hij niet van Mikaela’s zijde wijken. Het gezin doet er alles aan om het haar comfortabel te maken en tot haar door te dringen. Maar alle pogingen zijn zonder resultaat.
Totdat Liam ontdekt dat Mikaela getrouwd was met de wereldberoemde acteur Julian True en zij op zijn naam reageert. Zou hij er goed aan doen Julian te contacteren, zodat hij kan helpen Mikaela te laten ontwaken uit haar coma?
De tijd van loslaten is een hartverscheurende roman die bijna vijfentwintig jaar geleden voor het eerst verscheen. Wie het werk van Kristin Hannah kent zal merken dat dit een van haar eerste boeken is. Haar schrijfstijl is hier nog niet zo verfijnd zoals het nu is. Het is eenvoudig geschreven en leest nog steeds lekker weg. Het is bovendien ook niet zo beeldend als in haar recente werk (De vergeten vrouwen, Als de wolven huilen en De weg naar huis). Kristin Hannah is overduidelijk gegroeid als auteur door de jaren heen. Hoewel de schrijfstijl van de auteur hier nog in de kinderschoenen staat, is het thema wel typerend en ook in haar latere werk terug te vinden: liefde, verlies en kracht van vrouwen.
Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Liam. Doordat hij het dichtst bij Mikaela staat krijgt het boek hierdoor veel diepte en weet de auteur een ongelooflijk sterk liefdesverhaal neer te zetten. Pagina na pagina kruipt de auteur in het hoofd van Liam, en kruipt zijn liefde voor Mikaela je onder de huid. Welke man haalt de grote liefde van zijn vrouw terug, om haar te redden? Niet alleen de relatie tussen Liam en zijn vrouw Mikaela wordt sterk gebracht, maar ook de band met de kinderen. Bepaalde delen zijn hartverscheurend en grepen me aan. De onderwerpen en de wijze waarop de auteur deze met veel diepgang weet neer te pennen, zijn levensecht en doen mij afvragen of de auteur niet zelf in de schoenen van haar hoofdpersonages gestaan heeft? Hoe kan je dit anders zo vol gevoel omschrijven?
De tijd van loslaten is een ijzersterke roman over verlies en onvoorwaardelijke liefde, geschreven op een aangrijpende manier, zoals alleen maar Kristin Hannah kan. Ik mis wel haar verfijnde, beeldende schrijfstijl die we kennen uit haar hedendaags werk. 3.5 sterren.