mooie historische roman

Silke Wimme 13 augustus 2025
Het begon allemaal in 2015 met een schrijfwedstrijd van Uitgeverij Zomer & Keuning in het tijdschrift Vriendin. Aline van Wijnen won en al snel werd haar eerste boek Halsoverkop gepubliceerd. Sindsdien groeide ze uit tot een vaste waarde in de literatuurwereld en komen haar boeken steevast bovenaan in de bestsellerlijsten te staan. Naast feelgood schrijft Aline ook knappe historische romans.
Rachels wens is haar nieuwste historische roman, die ons meeneemt naar het Amsterdam van de Tweede Wereldoorlog.

1942, de Joodse Rachel van Dam werkt in een diamantslijperij. Dankzij haar sperre bleef ze tot nu toe gespaard van het transport naar de Joodse kampen. Gruwelverhalen over deze werkkampen bereiken steeds vaker Amsterdam, maar niemand weet of ze waar zijn.
Op regelmatige basis worden nu ook Joden opgepakt met een sperre. Nadat Rachels grootmoeder op transport wordt gezet door de Duitsers duurt het niet lang vooraleer ook zij een oproepingsbrief krijgt. Gelukkig zal haar collega Gijs Zijlstra, die in het verzet zit, haar helpen om onder te duiken.
2013, Kyra is herstellende van een burn-out en zal haar werk binnenkort weer oppikken. Om haar wat voor te bereiden op haar terugkomst op de werkvloer, doet zij vrijwilligerswerk. Zo wordt ze de buddy van de norse meneer Zijlstra. Ze neemt hem mee om samen te wandelen en slaagt erin hem te laten opbloeien. Hij begint haar te vertellen over zijn verleden en Rachel.

Rachels wens is een intrigerende oorlogsroman waar liefde en hoop centraal staan. Hoewel het verhaal zich in WOII afspeelt, raakt Aline een actueel thema aan, gezien de geschiedenis zich nog een keertje aan het herhalen is.
Over WOII en de Jodenvervolging is al veel geschreven en het is moeilijk voor een auteur om nog originele verhalen te schrijven over dit thema. Maar Van Wijnen slaagt erin om met Rachels wens haar lezers vanaf de eerste pagina te boeien. Het is een beklijvend verhaal dat nog lang blijft nazinderen.

Aline van Wijnen is één van die auteurs die luistert naar haar lezers en de kritieken ter harte neemt. Op deze manier groeit de auteur uit tot een schrijver die maar steeds beter en beter wordt. Haar werk is dan ook nooit teleurstellend. Ze heeft een verfijnde, beeldende stijl en weet altijd ontzettend boeiende personages te creëren. Haar inspiratie haalt ze ook vaak uit dingen die ze ziet of tegenkomt in Amsterdam. Zo is het idee voor Rachels wens ontstaan toen ze bij Gassan Diamonds werkte en ze de verschillende struikelsteentjes doorheen de stad zag.
Het boek is geschreven in twee tijdsperiodes. Het verleden waarbij het verhaal van Rachel verteld wordt. En het heden met het verhaal van Kyra. Hoewel Kyra’s verhaal niet het hoofdverhaal is, fascineerde deze mij het meest. Het had ontzettend veel lagen. Zo is er Kyra die worstelt met een burn-out, een ziekte waarbij uiterlijk niets te merken is, maar de dag van vandaag veel mensen mee worstelen. En de eenzame meneer Zijlstra, zonder familie heeft hij maar weinig contact met andere mensen. Beide personages hebben duidelijk te kampen met een vorm van eenzaamheid en net dit wist Aline van Wijnen op een knappe manier weer te geven. Hun verhaal raakte mij diep en ik ben ontzettend benieuwd hoe het nu verder gaat met hen.

Rachels wens is weer een ontzettend knap verhaal dat voortvloeide uit de pen van Aline van Wijnen. Ik kijk al ontzettend uit naar haar volgende verhaal. 4.5 sterren.

Meer recensies van Silke Wimme