mooie afsluiter van de twee Brugse stadsauteurs
Op 17 september 2023 werden de eerste twee Brugse stadsschrijvers bekendgemaakt: Marieke De Maré en Lara Taveirne. Twee jaar lang zullen zij verhalen verzamelen van gewone Bruggelingen die achter de mooie stadsgevels wonen. Tijdens De Avonden gaven ze schrijfateliers, waarbij ze mensen begeleidden om hun verhaal op papier te zetten. Deze werden telkens op bijzondere locaties gehouden zoals het Penitentiair Complex, het stedelijke zwembad, de Centrale Begraafplaats van Assebroek, het Begijnhof, … .
Lara Taveirne studeerde Germaanse talen en na haar studies werkte ze verscheidene jaren als theaterregisseur. In 2014 verscheen haar eerste roman De kinderen van Calais, waarmee zij de Debuutprijs won in 2015. Sindsdien wijdt ze zich volledig aan haar passie: literatuur.
Marieke De Maré studeerde Dramatische Kunsten aan studio Herman Teirlinck in Antwerpen. Naast radio- en theatermaker, schrijft ze ook boeken. Haar debuutroman Bult verscheen in 2020 en werd goed ontvangen door het brede publiek.
Op 22 mei werd het resultaat van hun samenwerking Het glinstert voorgesteld aan het Brugse publiek, tijdens het Mirage festival in het Astridpark (Botanieken hof). Na een korte videovoorstelling van burgemeester Dirk De fauw was het dan aan Lara en Marieke om het boek voor te stellen. Tussendoor werd het geheel opgefleurd door de prachtige klanken van Barbara Ardenois’ accordeon, die voor een muzikaal intermezzo zorgde.
Lara en Marieke lichten het boek elk op hun eigen manier toe aan het Brugse publiek. Marieke las het verhaal Is er misschien iets wat jij ‘s nachts niet wil missen? voor. Dit ging gepaard met enkele sappige verhalen en anekdotes van tijdens De Avonden. Hoe verliep de interactie met de deelnemers aan de schrijfateliers? Wat waren hun verhalen? Wat is hun het meest bijgebleven? En hoe het was om op verschillende locaties aan de slag te gaan.
Hierna was het de beurt aan Lara, zij bracht De gewonde kinderwagen, in de vorm van een videoverhaal, hierin las ze de tekst op innemende manier voor.
Op het einde van de voorstelling mochten alle deelnemers van de ateliers nog even mee op het podium.
@Femke den Hollander
Door deze luisterrijke boekvoorstelling werd ik geprikkeld om het boek te lezen.
Het glinstert omvat eenendertig hoofdstukken, geschreven door Marieke en Lara, geïnspireerd door heel wat Bruggelingen. Het zijn korte verhalen die ons lief en leed brengen en gaan over armoede en andere sociale thema’s. Achterin het boek vindt de lezer een lijst met welke verhalen er door Lara werden geschreven en welke door Marieke. Ergens had ik ook wel een lijst verwacht van de deelnemers van De Avonden, zeker van degene die iets betekend hebben voor het boek. Bovendien zorgde Femke den Hollander voor het beeldend verhaal bij De Avonden. Hiervoor volgde ze de twee stadsschrijvers twee jaar lang. Ook hiervan is jammer genoeg weinig terug te vinden in het boek. Voor deze recensie kregen we van haar goedkeuring om enkele foto’s van de boekvoorstelling te gebruiken.
Marieke houdt van poëzie en dit is te merken aan de verhalen die zij schreef. Ze zijn stijlvol en verfijnd en meestal ook aangrijpend. Hoewel het telkens ontzettend korte verhalen zijn, slaagt de auteur erin te zorgen dat haar lezers meevoelen met haar personages.
Beide auteurs zijn aan elkaar gewaagd en vullen elkaar aan. Zo heeft ook Lara een verfijnde en beeldende stijl. Haar verhalen zijn intrigerend waardoor ik geprikkeld werd om haar andere romans te lezen.
Wie van korte verhalen houdt zal zeker genieten van Het glinstert. Het is een dun boekje dat je zeker in enkele uurtjes uit zal hebben. Vooral Brugse mensen zullen er zaken in herkennen en het een fijn boekje vinden. Voor mij was het een leuke kennismaking met het werk van zowel Marieke als Lara. 3.5 sterren.
@Femke den Hollander