Anne Stern ten top,
Maar weinig series kunnen mij bekoren, zowel op televisie als in de boekenwereld. Ik vind al snel dat het concept uitgemolken wordt en daardoor ook saai. Voor mij dus geen sequel na sequel.
In de literaire wereld zijn er wel twee auteurs die mij volledig weten in te palmen met hun serie en één daarvan is Anne Stern, met de Vrouwen van Berlijn-serie waarin Hulda Gold de protagonist is. Het is een verslavende serie die zich afspeelt in het wonderlijke en fascinerende Berlijn tijdens het interbellum.
Berlijn, 1925, Hulda Gold is nu leidinggevende in de kraamkliniek. Het is moeilijk om haar mannetje te staan in een wereld waar mannen het voor het zeggen hebben. Ze streeft naar meer comfort voor de barende vrouwen en meer werkkansen voor vroedvrouwen.
Ze leerde er de jonge arts Johan Wenckow kennen met wie ze een relatie startte. Hij is een welgestelde jongeman en zijn omgang met Hulda valt niet in goede aarde bij zijn ouders en al helemaal niet wanneer het koppel zich verloofd heeft. Zowel op haar werk als in haar privéleven blijft Hulda maar opbotsen tegen conservatieve gebruiken.
Anne Stern weet als geen ander de sfeer van Berlijn tijdens het interbellum op te wekken me haar beeldende schrijfstijl. De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, de knagende armoede, de grote verschillen tussen de verscheidene sociale klassen, etc… en bovenal de sluimerende opkomst van het Nationaalsocialisme, zijn een greep uit de onderwerpen die ze onder de loep neemt. Als geen ander weet Anne Stern deze problematieken in kaart te brengen. Hierbij legt ze vooral de nadruk op het onrecht dat vrouwen aangedaan wordt.
Hulda Gold is een sterk personage dat steeds verder uitgroeit tot een sterke onafhankelijke vrouw. In Het uur van de waarheid komen we ook iets meer te weten over haar ouders, waardoor we nog een beter beeld over haar krijgen. Hiernaast is Karl North als oude bekende terug. Hopelijk zien we hem in de volgende boeken ook terug.
De auteur heeft een fijne, beeldende stijl. De liefde voor haar thuisstad Berlijn spat van elke pagina. Ze kent de stad van binnen en van buiten en heeft grondige research gedaan om te weten te komen hoe het er honderd jaar geleden aan toe ging.
Het verhaal is knap uitgewerkt en kent een onverwacht einde. Het smaakt naar meer en doet zijn lezers uitkijken naar het vervolg. Het uur van de waarheid is alweer het vierde deel van deze serie en het blijft smaken naar meer. 4 STERREN.