De nomade
Het is 1996. Ravemuziek dreunt uit Docklands, Stockholms belangrijkste underground-muziekscène, terwijl skinheads rondhangen in Gamla Stan, het oude centrum. Een bekende neonazi weet ten noorden van de hoofdstad te ontsnappen uit een gevangenistransport. Politieagent Tomas Wolf wordt naar de locatie geroepen, direct na de begrafenis van zijn oudere broer Kristian.
Journalist Vera Berg ziet de ontsnapping als een kans om weer in de gratie te komen bij Aftonbladet. Ze is gedegradeerd tot online verslaggever en is bereid grote risico's te nemen om weer op de voorpagina's te komen.
Wanneer ze het lichaam van de voortvluchtige in het bos vindt, wordt duidelijk dat er iets niet klopt… Wie is erbij betrokken en wat waren hun motieven? Het spoor leidt naar een mysterieus crimineel netwerk.
'De Nomade' is het derde deel van de Schaduwland serie en deze keer begint het met een pakkende proloog over een neonazi die probeert te ontsnappen.
Vervolgens lees je het eerste hoofdstuk, in 1996, en komt Tomas Wolf in beeld. Hij is politieagent en wordt opgeroepen. Je leest ook meteen over zijn eigen privéleven en ik raad je dan ook aan om de serie op volgorde lezen, vanwege bepaalde informatie die je anders zou missen.
Ondertussen is er ook een verhaallijn vanuit Vera. Zij is verslaggeefster en raakt ook betrokken bij de ontsnappingszaak en vindt dus uiteindelijk het dode lichaam van de ontsnapte persoon. Vanaf hier wordt het verhaal interessanter, want hoe is diegene aan zijn einde gekomen?
De afwisseling in personages vond ik prettig en tevens bevat het verhaal erg korte hoofdstukken. De schrijfstijl is ook fijn, maar... je interesse moet wel liggen bij neonazi's en criminele netwerken, want dat speelt een behoorlijk grote rol in dit verhaal. Als dit niet je interesse heeft, weet ik niet zeker of je dit verhaal goed genoeg gaat vinden.
Het is een behoorlijk dik boek (477 pagina's) en sommige stukken waren ietwat traag, maar het is zeker geen onaardig verhaal!
Ik wil @awbrunathrillers dan ook heel erg bedanken voor het recensie-exemplaar!
Ik wil @awbrunathrillers dan ook heel erg bedanken voor het recensie-exemplaar!