Jaws

Silvie Leest 04 juli 2025
Vroeg in de zomer wordt in een badplaats op Long Island een jonge vrouw door een haai gedood. Uit onderzoek blijkt dat het gaat om een zeer zeldzame, maar uiterst gevaarlijke witte haai.

De gemeente besluit echter de zaak in de doofpot te stoppen, zodat de zomergasten waarvan het dorp leeft, niet weg zullen blijven. Maar de haai komt terug en vanaf die dag beheerst de onzichtbare dreiging in het water het dagelijks leven in het dorp.

Inmiddels is het al weer vijftig jaar (1975) geleden dat we kennismaakte met de haai 'Jaws' en nu is er een speciale uitvoering uitgebracht die ik voor de uitgever mocht recenseren.

'Jaws' begint al meteen lekker heftig en bloederig en de haai maakt dan ook zijn eerste slachtoffer. Een jonge vrouw wordt namelijk in een badplaats op Long Island gedood en het blijkt om een witte haai te gaan.

Ik hoopte dat deze spanning zich voort bleef zetten, maar dat viel toch een klein beetje tegen. Zelf had ik namelijk het beeld van de film voor mij (die ik trouwens heel tof vond, zeker voor de horror van die tijd, in 1975), maar... je leest daarna dus heel veel over de bewoners, het stadje zelf en hoe ze alles in de doofpot willen stoppen.

Natuurlijk vallen er nog meer slachtoffers en die stukken vond ik zeker tof om te lezen. En dan is er nog de jacht op de haai wat ook interessant was. Voor deze fragmenten krijgt het boek zeker een voldoende.

Alleen waren de stukken die tussen de aanvallen van de haai zaten voor mij toch een beetje langdradig en dat haalde de spanning weer weg. Misschien dat ik het gewoon teveel met de film vergeleek en hierdoor er dus meer van verwachtte.

Mocht je dit verhaal willen lezen, dan heb ik één tip: vergelijk het NIET met de film.

Verder wil ik @uitgeverijrainbow heel erg bedanken voor deze mooie editie!

Beoordeling: 3,0

Meer recensies van Silvie Leest