Achter elke flik zit een mens!

Sofieken22 15 oktober 2025
Het boek is opgebouwd uit getuigenissen. Geen gladgestreken verhalen, maar rauwe, eerlijke stemmen van agenten die geweld meemaakten zowel verbaal, fysiek als psychologisch.
Sommigen beschrijven hoe ze in elkaar geslagen werden tijdens een interventie. Anderen vertellen hoe ze nachtenlang wakker liggen na een incident, niet omdat ze bang zijn, maar omdat ze zich machteloos voelen. En dan zijn er de verhalen over wat er daarna gebeurt: het gebrek aan erkenning, de stilte, ...

Wat me het meest raakte, was niet eens het geweld zelf maar wel de vernedering.
De manier waarop deze mensen, die hun leven riskeren voor de orde, worden herleid tot een uniform, een symbool dat mag worden uitgescholden, bespuugd, geslagen.

Wat Fuck You Flik bijzonder maakt, is dat het geen preek is.
Het is een verzameling verhalen die niet probeert te overtuigen, maar simpelweg toont. En precies daardoor raakt het.
Je voelt dat Vincent & Vincent schrijven uit betrokkenheid, maar ook uit vermoeidheid. Een vermoeidheid die zegt: "Kijk alsjeblieft. Luister. Zie ons."

Na de laatste bladzijde bleef ik met een zwaar gevoel achter maar ook met een diep respect.
Respect voor de mensen die dag in, dag uit, hun werk doen in omstandigheden die we zelden begrijpen.

Achter elke flik zit een mens. En dit boek laat hem eindelijk spreken.

Meer recensies van Sofieken22

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.