The Amazing Generation

Sofieken22 31 januari 2026
The Amazing Generation vertrekt vanuit een herkenbare vraag: ben jij de baas over je telefoon, of is het andersom? Het boek legt op een duidelijke en speelse manier uit waarom apps en sociale media zo verslavend zijn en waarom je soms blijft scrollen zonder dat je het doorhebt. Je ontdekt wat dat doet met je brein, je concentratie, je humeur en zelfs je vriendschappen. Aan de hand van strips, korte verhalen van jongeren, wist-je-datjes, vragen en kleine challenges daagt het boek je uit om af en toe je scherm weg te leggen en opnieuw ruimte te maken voor het echte leven.

Wat ik persoonlijk heel sterk vond, is dat het boek ook teruggaat naar vroeger. Het laat zien hoe kinderen en jongeren vroeger opgroeiden: meer buiten spelen, meer vrijheid, maar ook meer verveling en net die verveling zorgde vaak voor creativiteit en avontuur. Dat maakt de vergelijking met nu extra duidelijk en zet je automatisch aan het denken.

Een ander groot pluspunt zijn de vragen die in het boek staan om te stellen aan ouders of grootouders. Die vragen zijn eenvoudig, maar zorgen voor mooie en soms verrassende gesprekken. Het verbindt generaties en laat zien dat opgroeien vroeger en nu heel anders is maar ook dat sommige dingen hetzelfde blijven.

De wist-je-datjes zorgen ervoor dat het boek nooit saai wordt en maken het lezen luchtig en afwisselend. Ook de vormgeving verdient echt aandacht: de kleurrijke cover en illustraties springen in het oog en maken dat dit boek niet aanvoelt als een leerboek, maar als iets wat je spontaan wilt openslaan.

Dit is duidelijk een boek dat geschreven is voor jongeren, en net daarom hoop ik dat zij het ook echt lezen. Niet omdat iemand het zegt of oplegt, maar omdat het hen kan helpen om bewuster om te gaan met hun schermen zonder schuldgevoel of verboden. Het laat zien dat minder tijd op je telefoon niet betekent dat je iets mist maar dat je net meer tijd wint. Daarnaast is het boek duidelijk geschreven vanuit een Amerikaanse context. Dat is logisch gezien de afkomst van de auteurs. In grote lijnen zullen ook Vlaamse tieners zich hierin herkennen maar niet alles voelt even dichtbij

Meer recensies van Sofieken22