Moorden om Woorden
In Moorden om Woorden duikt gerechtjournalist Gust Verwerft in echte assisenzaken waarin taal een cruciale, soms fatale rol speelde. Mis begrepen woorden, leugens en verkeerde interpretaties blijken keer op keer de vonk die geweld doet ontsporen. Aan de hand van zaken uit onder meer Berlare, Tielt, Kortrijk en Turnhout toont hij hoe en wanneer forensisch bewijs overweldigend is, het debat over het motief vaak het laatste verdedigingsmiddel blijft. En precies daar krijgen woorden hun scherpste kant.
Wat dit boek zo indrukwekkend maakt is het besef dat deze gebeurtenissen zo dichtbij hebben plaatsgevonden. Straatnamen, gemeenten, herkenbare contexten. Het haalt de afstand weg die je bij true crime soms voelt. Dit is geen ver-van-mijn-bed-verhaal, maar rauwe realiteit die confronteert en blijft hangen.
Geen opgeklopte dramatiek of spektakel, maar een heldere, eerlijke manier van vertellen die je als lezer dicht op de feiten zet. Zijn achtergrond als gerechtjournalist voel je in de nauwkeurigheid, terwijl hij toch ruimte laat om stil te staan en na te denken. Zinnen zijn scherp, soms bijna klinisch, wat de impact alleen maar vergroot. Je leest dit niet vluchtig; je leest het aandachtig, soms met een knoop in de maag.
Moorden om Woorden laat zien hoe groot de invloed van taal kan zijn. Woorden kunnen verbinden, maar ook kwetsen en ontsporen. Dit boek maakt duidelijk dat wat gezegd wordt (en hoe) soms gevolgen heeft die niemand nog kan terugdraaien. Het zijn verhalen die je meeneemt, ook nadat de laatste bladzijde omgeslagen is.