Indringend, ontroerend, prachtig.

Susanne 02 december 2025
Dit boek valt volgens de uitgever (?) en volgens de korte beschrijving onder “feelgood”. Let op: dit is zeker geen luchtige feelgood roman volgens het geijkte patroon. Hoofdpersoon is Cassandra en vanaf pagima 1 neemt ze ons mee in haar eigen wereld, waarin ze voortdurend geconfronteerd wordt met teveel prikkels, lawaai, heel veel emoties van anderen die zij ziet als kleuren, nare lichamelijke sensaties en die ze het hoofd probeert te bieden met eigen vaste routines die haar enige rust geven. Op haar werk draagt ze elke dag een jumpsuit, maar met voor elke dag van de week een aparte kleur. Tot rust komt ze in een museum, steeds op dezelfde afdeling. Ze heeft sinds kort een relatie met de vrolijke, impulsieve en luidruchtige Will. Al in het eerste hoofdstuk wordt Cassandra ontslagen en maakt Will een einde aan hun nog korte relatie. Cassandra stort in. En dan ontdekt ze dat ze terug kan gaan in de tijd, niet jaren terug, maar enkele maanden. De schrijfster laat ons dit alles heel intensief meebeleven en tot 2/3 van het boek leven we mee met Cassandra en haar chaotische tijdreisjes. Je blijft je afvragen: waar gaat dit naar toe, maar ook: waarom raakt Cassandra zo enorm overstuur van een vrouw die ze maar steeds in de buurt ziet en die ze uit de weg blijft gaan. En dan, dus op 2/3 van het boek, kantelt opeens het beeld en zo ongeveer in één zin.
Dan krijgen we met en met steeds meer te weten over de achtergrond van Cassandra en oh, wat gaan we veel van haar houden!! Dit is veruit het beste deel van het boek, maar het eerste gedeelte is onmisbaar achteraf, wat een prestatie van de schrijfster!! Het einde is prachtig, heel ontroerend en wat heeft Cassandra een geweldige ontwikkeling doorgemaakt en wat is ze een doorzetter.
Geen feelgood dus, maar een diepgravend en ontroerend portret van iemand “in het spectrum”, zoals nogal eens tegen Cassandra is gezegd. De schrijfster schijnt zelf ook een vorm van autisme te hebben, vandaar dat zij het zó indringend en herkenbaar beschrijft.
Tenslotte: degenen die geïnteresseerd zijn in de Griekse mythologie: Cassandra Penelope Dankworth is er dol op en door het hele boek staan regent het vergelijkingen en verhalen daaruit. Ook dat is genieten.

Meer recensies van Susanne

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.