Advertentie

De trein naar vrijheid is de vertaling van het engelse boek The last train to London. Het boek werd geschreven door Meg Waite Clayton. Ze is begonnen met schrijven toen ze op een paarde ranch woonde in Baltimore. Ook heeft ze nog gewerkt als advocate.

Aan het begin van het boek meld Meg ook dat alhoewel het verhaal gebaseerd is op waargebeurde feiten het toch als fictie moet gezien worden. Niet alle geschiedkundige details kloppen maar dat merk je als lezer gewoonweg niet.

De laatste trein naar vrijheid gaat over de kindertransporten van Duitsland naar Nederland geregeld door Truus Wijsmuller. Truus doet er alles aan om zoveel mogelijk Joodse kinderen uit het nazi-Duitsland te krijgen. Stephan heeft het ook niet makkelijk in Oostenrijk aangezien hij jood is en zijn vriendinnetje Sofie-Helene niet. Eichman daarentegen deelt met harde hand zijn orders uit. Zal Truus wel genoeg kinderen uit Duitsland krijgen.

Het verhaal is opgebouwd in 3a4 grote verhaallijnen.
Lijn 1 volgen we Tante Truus in haar strijd om zoveel mogelijk kinderen uit Duitsland te smokkelen. Truus word omschreven als een warme vrouw die ,aangezien ze zelf moeilijk kinderen kan krijgen, zeer veel overheeft voor de joodse kinderen.
Lijn 2 volgen we Stephan met zijn broer Walter en vriendin Sofie-Helene. Stephan en Walter zijn joods en hun strijd om te overleven word zeer mooi in beeld gebracht. Sofie-Helene is de slimme van de bende. Ze bekijkt alles vanuit het wiskundige.

Een quote van Sophie: Soms zeg ik gewoon dingen verkeerd om te zien wie het opmerkt. Meestal merkt niemand het.

Lijn 3 gaat over Eichman. Duitser en samen met zijn hond Tier een keihard duo. Soms krijg je de indruk dat hij met plezier de keiharde duitser speelt.

Een kleinere lijn 4 gaat over Helene die de aankomst van de transporten regelt in Engeland.

Alle verhaallijnen komen plots samen om het boek naar het einde te begeleiden.

De schrijfstijl is zeer vlot leesbaar en zodanig opgesteld dat je echt in het verhaal zit. Sommige hoofdstukken zijn maar een halve pagina terwijl andere gemiddeld vier pagina’s tellen. Hierdoor loopt het lezen zeker vlot.

Het slot is niet echt een einde te noemen. Het laat wat uitschijnen dat er mogelijks vervolgen kunnen komen op dit boek.

Conclusie: Een spannend boek dat zich afspeelt in de periode net voor de tweede wereldoorlog echt uitbreekt. Een verhaal die je in stilte meetrekt in het verhaal van het redden van Joodse kinderen en die je niet meer loslaat tot het boek uit is. En dan nog….


Reacties op: Alles over voor het redden van Joodse kinderen

6
De laatste trein naar vrijheid - Meg Waite Clayton
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker