Een vervolg mogelijk ?
Deze historische roman stond al een lange tijd in mijn verlanglijstje, eindelijk beslist om hem te lezen. Zeer de moeite dit verhaal, echt iets dat mij volledig aanspreekt, de periode, de sfeer, het leven van de gewone mens meerdere eeuwen geleden. Vooral vrouwen hadden het extra moeilijk en werden vaak geviseerd. Het was eenmaal het leven zo, maar er waren toen ook al vrouwen die het verstand hadden om niet ter plaatse te blijven trappelen, of enkel naar de pijpen van hun man te dansen.
Eefje was zo een vrouw, haar droom was een gediplomeerde vroedvrouw worden, ze had er veel voor over, zelf een huwelijk met, niet bepaald, de man van haar dromen.
Maar voor het zo ver was had haar moeder ook nog plannen met haar dochter, ze leefden samen in tamelijke armoede, en om rond te komen en mee kosten te betalen werd dochter Eefje, tegen haar zin, door moeder naar Mien gebracht, deze was uitbaatster van het hoerhuis. De eerste stappen waren vreselijk, maar niet veel later werd Eefje het privé hoertje van Johannes, een vriendelijke rustige klant, waar ze op de duur eigenlijk naar uit keek om samen met hem te zijn.
Een huwelijk zat er niet in want Johannes was zelf gehuwd.
Maar de examens voor vroedvrouw kwamen er aan, Eefje moest snel beslissen, en via haar vriendin Caetje huwde ze met deze haar schoonbroer Adriaan. Het werd geen liefdevol huwelijk, maar Eefje haalde haar diploma als vroedvrouw.
Zeer belangrijk is ook de steun van Lysbeth, een oudere vroedvrouw, en Bebe, haar vriendin met Afrikaanse roots, waar ze veel steun aan heeft, en met wie ze alles kan delen.
Het minpunt aan deze roman is het einde van het verhaal, het leek wel of de schrijfster had er genoeg van, zo abrupt eindigt het, of komt er misschien een vervolg ? Ik hoop het want ik vond het zeer de moeite om te lezen, zelfs wat bijgeleerd.
Het nawoord was best ook interessant, vooral betreffende de personen die werkelijk bestaan hebben.