Geldezel

Ton Jansen 12 mei 2025
Caja Cazemier werd benaderd door een medewerker van een gerechtsdeurwaarderskantoor (mooi woord) met de vraag of zij een jeugdboek wilde schrijven over jongeren, geld en schulden. Die laatste drie begrippen (jongeren, geld, schulden) kun je rustig samenvoegen tot een woord: probleem.

Wie bekend is met de jeugdliteratuur zal niet verrast worden door de auteur. Ze schrijft boeken in eenvoudig, makkelijk behapbare stijl waarin veelal belangrijke thema's zijn verwerkt.
Het zijn geen literaire hoogstandjes en dat hoeft uiteraard ook niet. Ik denk dat ik dat bij veel van haar boeken heb geschreven.

Het verhaal gaat over de 16-jarige Sem (vooral) en zijn twee jaar oudere zus Yara. Beiden hebben te maken met geldproblemen en daaruit voortkomende schulden. De rest van het gezin, een vader, moeder en ouder zus Donna.
Het verhaal wordt wisselend vanuit het perspectief van Sem en Yara beschreven. De laatstgenoemde koopt veel op afbetaling en Sem komt nog verder in de problemen omdat hij met vage figuren in zee gaat die geld storten op zijn bankrekening. Dat geld eraf halen en dan een klein deel aan Sem overlaten. Althans, dat is de bedoeling, maar in de praktijk loopt dat anders. Vandaar de titel boven deze beschrijving. Het gaat zelfs zo ver dat Sem met de politie in aanraking komt.
Gelukkig blijken het uiteindelijk toch verstandige jongeren te zijn. Dat geldt helaas niet voor velen in het echte leven, getuige een vriend van mij die massa's jongeren begeleidde bij de schuldsanering.

Het is - gezien de opzet - ook een beetje een 'leerboek' geworden. Het gaat er uiteraard om om jongeren bewust te maken zorgvuldig met geld om te gaan. Je kunt bij schulden in allerlei nare situaties terecht komen.

Ik vind het gedeelte over Sem sterker dan het gedeelte over Yara. In totaliteit een eenvoudig geschreven verhaal. Dat laat veel minder vlotlezenden toe, het thema is daarbij belangrijk.

Met nawoord van de CEO van het deurwaarderskantoor en van de schrijfster met verwijzing naar get Nibud.
Zal het boek zeker op de bestellijst voor aanschaf voor onze school zetten.

Drie sterren voor het verhaal en 0,5 ster voor het thema erbij= 3,5 ster.

Meer recensies van Ton Jansen