Straf: heropvoeding in de Ardennen
Jowi Schmitz schreef al diverse aansprekende boeken zoals 'Kip op je kop'. In het kader leesbevordering onder het gezegde 'Niet dik, wel spannend' verscheen van haar hand 'Slipjacht'. Ik omschreef dat als een van de beste boeken uit de novellereeks van uitgeverij Kluitman.
Haar tweede boek in deze serie is 'IJsnacht'. Iets minder dan het eerste boek, maar nog altijd bovengemiddeld tussen al die novellen, inmiddels 32 en twee op komst.
Het verhaal gaat vooral over Kal die met zijn vrienden, al is dat maar hoe je vriendschap typeert, naar de Ardennen wordt gestuurd. Er is op school een incident gebeurd. Kal heeft, op aandringen van vrienden Jasper en Skyler, een stoel door het raam gegooid. Die stoel trof de docent Nederlands, Zaalmeijer met als bijnaam Gele Z.
De drie worden dus naar de Ardennen gestuurd met enkele andere jongeren die buitensporig gedrag vertonen. Dat is niet van gevaar ontbloot, zeker als ze - tegen de zin van Kal, maar hij is het volgertje, op pad gaan. Het gerucht gaat dat er ook een monster verblijft. Een ijskoud en dramatisch avontuur wacht.
De aanleiding - het stoelincident- komt wat gezocht over en de betiteling van de docent vrij cliché. Het is een kort verhaal, anders was het geen novelle, maar toch had het ijzig avonturen in de grot wat compacter verwoord mogen worden. Ook had ik graag wat gelezen over de groep waaronder
Het mooie is namelijk de rol binnen die vriendengroep, mooi verwoord door Jowi Schmitz en de rol van Gerrie, de huisvis en de afronding van het verhaal.
Door deze drie elementen en de aanwezige spanning, heb ik vier sterren gegeven.
Daarbij is het niet wensvervullend en ook dat past goed bij de inhoud.
Leeftijd: ca. 14 jaar en ouder
Komt op de bestellijst van nieuwe boeken voor komend schooljaar.
Door deze drie elementen en de aanwezige spanning, heb ik vier sterren gegeven.
Daarbij is het niet wensvervullend en ook dat past goed bij de inhoud.
Leeftijd: ca. 14 jaar en ouder
Komt op de bestellijst van nieuwe boeken voor komend schooljaar.