Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Wat als je hoofdverdachte slaapt?

TreasureinBooks 03 februari 2024
Anna O. is het debuut van auteur Matthew Blake, die eerder werkte als speechschrijver voor het Britse parlement. Ik hou er altijd van nieuwe thrillerauteurs te ontdekken, dus ik was erg blij dat ik een recensie-exemplaar van het boek won van HarperCollins Holland.

Ben is slaapdeskundige bij de bekende slaapkliniek The Abbey in Londen. En specifieker: hij is gespecialiseerd in misdrijven die gepleegd worden in de slaap, bijvoorbeeld tijdens het slaapwandelen. Hij krijgt een nieuwe zaak: Anna O. Vier jaar geleden werd Anna gevonden met een mes in haar hand naast de neergestoken lichamen van haar twee beste vrienden. Sindsdien slaapt ze en is ze niet meer wakker geworden. Ze werd een heuse mediasensatie: er is niemand die haar zaak niet kent. Er zijn al vele pogingen gedaan haar wakker te krijgen, maar nog niets is gelukt. Ben is de volgende deskundige die een poging mag wagen.

Hoe langer Ben met Anna werkt, hoe meer hij wordt opgeslokt door het mysterie rondom Anna. Wat is er precies gebeurd op die beruchte avond, vier jaar geleden? Als er nog een moord gepleegd wordt raakt deze zaak steeds meer verweven met een oude zaak. Maar wie is de cruciale schakel tussen deze zaken? Heeft Anna de moorden wel gepleegd? Was ze aan het slaapwandelen tijdens die beruchte nacht? Of doet ze al die tijd alsof?

Anna O. is een thriller met een interessant concept. We weten wie er vermoord zijn en het lijkt overduidelijk wie de moordenaar is. Maar wat doe je als die moordenaar zelf niet bewust was van wat ze deed? En hoe veroordeel je iemand die zich niet kan verweren? In de eerste drie delen van het boek word je meegenomen in het mysterie. In eerste instantie lees je vooral vanuit het perspectief van Ben, maar langzaam krijgen we ook andere perspectieven te zien. Hoe was deze mediasensatie voor de moeder van Anna? Wie is de blogger die nog altijd geobsedeerd is door de zaak? Zo ontdekken we steeds meer van het raadsel, ook door middel van dagboekfragmenten die Anna schreef in aanloop naar de moorden.

Het boek werd al vrij snel spannend en ik was erg benieuwd naar de ontknoping. Ik heb meerdere verdachten gehad en was teleurgesteld in de richting die het op leek te gaan. Ik liet me echter voor de gek houden en dat had ik kunnen weten: het boek was immers nog niet afgelopen. De uiteindelijke ontknoping zag ik aankomen, maar wel slechts één of twee hoofdstukken voor het ons als lezer verteld werd. Ik moet wel zeggen dat ik het einde wat onbevredigend vond. Het vierde deel van het boek verliest tempo en rekt naar mijn mening te lang uit. Ook zijn de laatste paar hoofdstukken echt uitleg-hoofdstukken, waar ik liever had gezien dat we deze informatie wat meer verspreid door het boek hadden gekregen. Hoewel ik het einde dus lichtelijk tegen vond vallen, zat ik wel echt helemaal in het boek. Ik kon het rond het derde deel moeilijk wegleggen. In mijn ogen is dat een onmisbare eigenschap voor een goede thriller!

Voor de echte thrillerliefhebber is Anna O. zeker de moeite waard, vooral als je van boeken houdt die je niet weg kunt leggen. Het einde is onvoorspelbaar, zelfs voor een doorgewinterde thrillerlezer. Het einde had korter en daardoor misschien nog spannender gekund, maar dat biedt alleen maar ruimte voor een nog beter tweede boek.

3,75 sterren

Deze recensie verscheen ook op: https://treasureinbooks.nl/anna-o-matthew-blake/

Reageer op deze recensie

Meer recensies van TreasureinBooks

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.