Geschiedenis van de roerige 16e eeuw

Truus Heijnen 25 oktober 2025
De ring der vergelding ontving ik van Arthur Maertens, waarvoor hartelijk dank.
Arthur is gefascineerd door geschiedenis en dat inspireerde hem tot het schrijven van deze historische roman die zicht afspeelt in het roerige Europa van de zestiende eeuw.

Enerzijds was er de geloofsstrijd tussen de katholieken en de protestanten.
Anderzijds kwam de regering van de Habsburgers onder druk te staan doordat de groeiende, zelfbewuste middenklasse steeds meer politieke invloed opeiste. Dit alles leverde openlijke opstand en oorlogen op.
Tussen al die onrust speelt zich het verhaal af van drie families die door een ring verbonden worden.

Het boek boeide me vanaf het begin. De geschiedenis is prachtig beschreven en het verhaal over de families en de ring is er mooi in verweven. De auteur heeft veel bronnen geraadpleegd om tot dit boek te komen. Een overzicht hiervan staat vermeld in het boek.
Ook staan er stambomen in van de families. Dat vond ik vooral in het begin handig omdat de Spaanse namen soms zorgden voor verwarring. Verder zijn ook de namen vermeld van vele historische personen. Dit alles zorgt voor een grote meerwaarde van het boek.

Het boek leest prettig, de karakters zijn goed uitgewerkt. Tijdens het lezen leer je veel over de roerige zestiende eeuw. Een liefhebber van geschiedenis zal veel plezier beleven aan dit boek.

Meer recensies van Truus Heijnen

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.