Het eetcafe op de hoek

Kat heeft haar leven goed voor elkaar. Ze heeft een leuk, klein appartement in hartje Amsterdam en is assistente van een Amerikaanse bestsellerauteur. Ze is uitgenodigd voor een feestje van haar beste vriendin Sasha, ondanks dat ze elkaar een beetje uit het oog verloren waren. Het feestje loopt anders dan verwacht en Kat voelt dat ze er voor Sasha moet zijn en ze vraagt of ze mee gaat naar Amsterdam. Sasha zegt ja en samen gaan ze terug naar Amsterdam. Sasha besluit een tijdelijk baantje in de horeca te zoeken en uiteindelijk vindt ze dat ook bij het eetcafé op de hoek. Ze leren de getalenteerde kok Guido kennen, die veel meegemaakt heeft. Kat leert Guido steeds beter kennen en ze is bijna dagelijks in het eetcafé te vinden. Uiteindelijk komen er ook gevoelens om de hoek kijken. Guido wilt een gezin stichten, maar wil Kat dat wel? Kat denkt steeds aan haar jeugd waar ze maar weinig aandacht kreeg van haar ouders. Dit wil ze niet voor eventuele kinderen. Zit er een toekomst in de relatie tussen Guido en Kat.

Ik heb al een heel aantal boeken van Aline gelezen en eigenlijk altijd wel enthousiast over haar boeken. Dus ik was erg benieuwd naar dit verhaal van haar hand. Dit verhaal is eerder verschenen als storytel-original, maar nu ook gelukkig als paperback verschenen zodat meer mensen hem kunnen lezen.

Het verhaal begint op het moment dat Kat het huis van haar werkgever binnenstapt. Josh Cohen is een bestseller auteur en Kat doet alle voorkomende werkzaamheden. Ze vertelt dat ze terug gaat naar haar geboortedorp voor een feestje van Sasha. Sasha was altijd haar beste vriendin maar dit contact is enigzins verwaterd. Hier merk je meteen dat Aline ook humor in het verhaal verwerkt heeft. Het verhaal is toegankelijk geschreven en de personages zijn excentriek, maar aan de andere kant ook gewoontjes, waardoor je je goed in hun kunt verplaatsen.

Aline snijdt gedurende het verhaal verschillende onderwerpen als verdriet, eenzaamheid, trauma's en het gevoel dat je niet goed genoeg bent, aan, echter dit doet ze op een luchtige manier waardoor het verhaal nergens te zwaar wordt.

Het verhaal speelt zich af in de aanloop naar kerstmis en hierdoor is het uitermate geschikt om in deze periode te lezen. Maar kerst heeft niet de overhand en dat vind ik eigenlijk wel verfrissend.

Toch merkte ik dat het verhaal me niet geheel wist te raken. En waardoor dit kwam, ik kan er de vinger niet precies op leggen. Al heb ik zelf een vermoeden dat het ook komt doordat ik het boek luisterde tijdens het lezen en ik me best irriteerde aan de voorlezer. De voorlezer is Audrey Bolder en ze had een apart stemmetje voor bepaalde personen en vooral het stemmetje voor bestseller auteur Josh was best irritant en deed voor mijn gevoel toch wat afbreuk aan het verhaal. Ik sloot daarbij buurvrouw Koosje wel echt in mijn hart en vond het eerbetoon aan haar echt mooi bedacht.

Ondertussen is er bij storytel een vervolg verschenen. En ondanks dat dit deel mij niet geheel overtuigde ben ik wel nieuwsgierig naar dit vervolg en hoop ik ook de hoofdpersonen uit dit verhaal weer tegen te komen.

Dit boek ontvingen wij van Boekerij. Dit beïnvloedt onze mening niet.

Meer recensies van Veronique van De Koukleumpjes

Dé grote hit uit Frankrijk en de start van een serie met een duale tijdlijn. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.