Er zit altijd kracht in jezelf

Deze recensie is eerder verschenen op Koukleum.nl.

In huize Koukleum worden non-fictie boeken altijd erg graag gelezen, dus toen ik het boek ‘Wonder’ zag, was ik al erg snel benieuwd naar het verhaal. Vooral ook doordat Bryan een aantal jaar geleden ook gebeten is door een teek en onzeker was of zijn klachten door de tekenbeet kwamen. Hierdoor spreken boeken over de ziekte van Lyme mij misschien nog meer aan dan boeken over andere ziekten. Ongelofelijk wat zo’n stom klein beestje allemaal kan veroorzaken.

Het boek begint met een voorwoord, waarin meteen duidelijk is dat het nu best goed gaat met Anniek. En dat ze tijdens haar gevecht tegen deze ziekte ook heel veel liefde gekregen heeft van mensen, maar misschien nog belangrijker, dat er een grote kracht in jezelf zit. Wat wellicht belangrijk is voor de mensen die nu ziek zijn en die kracht even niet zien en voelen, maar na het lezen van dit boek wellicht beseffen dat zij deze kracht ook hebben.

Zoals de meesten die Koukleum volgen weten ben ik zelf ook niet gezond en ik merk dat ik zelf vaak de kracht haal uit kleine dingen. Zoals een ochtendwandeling met Bryan en Pebbles. Dit is een echt genietmoment. Maar ook als ik merk dat bepaalde dingen beter gaan kan ik hier veel positiviteit uithalen. Dus ondanks dat mijn ziekte heel anders is als datgene waar Anniek mee te maken heeft, had ik ook herkenningspunten.

Anniek begint haar verhaal met iets te vertellen over haar jeugd. Hierdoor krijg je een goed beeld van haar en leer je haar meteen een beetje kennen. Als ze ter ere van het vijfentwintig jarig huwelijk van haar ouders met zijn allen op vakantie gaan naar Mexico wordt Anniek ziek en het is niet echt te verklaren waardoor. Ze wijt het zelf aan de jetlag en denkt dat ze thuis wel weer zal opknappen, maar in plaats van op te knappen wordt ze eigenlijk alleen maar zieker. Na een hoop artsenbezoeken wordt er eigenlijk alleen de diagnose chronisch vermoeidheid gesteld. En dit heeft er denk ik vooral mee te maken dat er in Nederland nog geen goede methode is om de ziekte van Lyme te stellen als die al langer in je lijf aanwezig is. Pijnlijk maar waar.

Doordat er in Amerika wel een behandeling is, wordt er een crowdfunding actie gestart, want de behandeling in Amerika wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Op het moment dat ze naar Amerika gaat, wordt de focus ook meer gelegd op de behandelingen. Hierin merk ik dat Aniek soms wat uitgebreid omschrijft hoe ze van de ene kliniek naar de andere moet, omdat ze overal bloed moet afgeven en voor de ene behandeling daar moet zijn en voor de andere behandeling weer ergens anders moet zijn. Dit geeft duidelijk een beeld hoe de zorg in Amerika anders is dan in Nederland, waar een behandeling meestal gewoon in één ziekenhuis of bij één arts is. Dit geeft ook duidelijk weer hoeveel doorzettingsvermogen Anniek heeft, want hoe vermoeiend alle bezoeken aan de verschillende klinieken ook zijn, ze blijft dit gewoon volhouden, omdat ze merkt dat dit goed voor haar is. Hierin merk je haar positiviteit en doorzettingsvermogen. Maar ook door de steun die ze krijgt van haar omgeving, zet ze door. Wel had ik soms de neiging om haar partner een schop onder zijn kont te geven. Doordat ze als ze net terug zijn uit Amerika hij meteen zijn vrienden op zoekt en Anniek alleen thuis achter laat. Op zo’n moment had ik hem echt willen toeschreeuwen of hij geen ogen in zijn hoofd had. Maar op die momenten cijfert Anniek zich helemaal weg.

Na het lezen van dit boek, besef je dat er altijd een kracht in jezelf zit, die op momenten dat het nodig is naar buiten komt en er voor zorgt dat je meer aan kan dan dat je van te voren voor mogelijk houdt. Respect voor Anniek dat ze na zo’n moeilijke weg een studie opgepakt heeft en volop van haar leven geniet.

Meer recensies van Veronique van De Koukleumpjes