Prima om te lezen, niet heel vernieuwend.
"Het menselijk zelfbeeld bevat van nature namelijk een slimme mengeling van realisme en hoop. Mensen die heel realistisch zijn, zijn over het algemeen minder optimistisch dan anderen. Depressieve mensen, bijvoorbeeld, zijn over het algemeen realistischer dan anderen in hun zelfkennis en in het inschatten van risico's in hun omgeving." ~ bladzijde 155
3 sterren voor dit boek, omdat het vooral veel informatie bevat die ik al kende. Onder andere de Big Five-eigenschappen, bepaalde psychologische theorieën… en het aantal voorbeelden van mensen viel me ook tegen, was met name toegespitst op hun eigenschappen.
Het is prima om te lezen, maar voor mij niet vernieuwend. Ook is het boek vousvoyerend en dat vind ikzelf niet heel aantrekkelijk om te lezen, dat zal een generatiedingetje zijn.
Overigens wel heel mooi dat er een apart hoofdstuk over introversie is. Dat vind ik een waardevolle toevoeging aan het boek.
Enkele interessante passages:
"De een voelt zich verantwoordelijk en invloedrijk in het leven staan en de ander heeft het gevoel dat hij gemanipuleerd wordt door mensen en instanties. Over het algemeen leven de mensen-met-eigen-invloed het meest ontspannen. Let wel: het gaat er meer om of mensen het gevoel hebben dat ze invloed hebben dan of ze daadwerkelijk invloed hebben. Het is dus echt een kwestie van persoonlijke instelling." ~ bladzijde 75
"Sommige mensen hebben een sterke drang om niet te voldoen aan algemene normen en verwachtingen. Hun motto is: 'dat maak ik wel uit' en als ze iets doen wat anderen van ze vragen missen ze de voldoening omdat ze niet hun eigen weg zijn gegaan. Deze tegendraadsheid kan zich (onbewust) richten tegen de algemene normen voor goed huishouden, maar ook tegen bureaucratische instituties." ~ bladzijde 82
"In de jeugd ontwikkelt elk kind zijn eigen zelfbeeld. Daarbij spelen de ouders een heel belangrijke rol. Wanneer vader en moeder de gedragingen van het kind op een negatieve manier benoemen, dan zal die negativiteit deel gaan uitmaken van het zelfbeeld." ~ bladzijde 126
"Het is gebleken dat kinderen die door de moeder (en/of vader) gekoesterd en geknuffeld worden een betere stressreactie ontwikkelen dan kinderen die affectief verwaarloosd zijn. Dit gemis is vast te stellen doordat in de hersenen van deze verwaarloosde kinderen een stofje ontbreekt. Dat is op volwassen leeftijd ook nog het geval." ~ bladzijde 127
"Zo komt het ook dat introverte denkers allergisch zijn voor de kleine oppervlakkige gesprekjes op recepties, congressen en dergelijke. Ze willen het liefst dat alles echt inhoud heeft. Zomaar wat onzin praten, alleen voor de gezelligheid, dat ligt ze niet zo." ~ bladzijde 132
"In het stereotiepe beeld lijkt het wel alsof introversie zoiets is als autisme. Dat is ten onrechte, want introversie behoort tot de normale variatie van menselijke eigenschappen. Een introvert behoort tot de normale variatie van menselijke eigenschappen. Een introvert die voluit leeft zoals hij is, is geestelijk net zo gezond als ieder ander." ~ bladzijde 140