Mooi boek, maar sleurde me niet in het verhaal

Vincie Vincie
10 mrt 2025

3 sterren voelt als weinig.
Maar ik vond het gewoon een prima boek, mooi boek. Niet per se een aanrader of iets wat ik wil herlezen. 3* is prima voor een prima boek.

Wat een heftige dingen heeft Tara Westover meegemaakt als kind, als tiener, als jongere, als volwassene. Om de keus te moeten maken afstand te nemen van (een deel van) je familie - enerzijds gedwongen omdat zij jou bezeten vinden en niets met je te maken willen hebben tot je 'normaal' bent.

Een interessant perspectief op mensen die 'autonoom' zijn en een afkeer hebben tegen de overheid, die zo goed en zo kwaad als het kan zelfvoorzienend willen zijn. En wat voor effect dat heeft op hun kinderen: geen geboorteakte, geen onderwijs (nou ja, wel thuisscholing), geen ziekenhuis of andere medische zorg.

Petje af voor Tara, dat ze dit allemaal heeft weten op te schrijven. Dat ze ondanks nooit naar school geweest te zijn, uiteindelijk gewoon aan Cambridge en Harvard kan studeren. Haar struggles met het gevoel dat ze daar niet hoort - terwijl alles gewoon in haar zit en het met recht eruit komt. Haar struggles met geld, armoede en geen beurzen of fondsen aan durven te vragen vanwege indoctrinaties uit haar jeugd. Zichzelf eigenlijk continu tekort doen omdat haar gezin van herkomst dat ook deed. In twee verschillende werelden leven die steeds verder uiteen splijten. Niet meer weten wie je bent.

Het is een mooi boek, intrigerend geschreven maar het kon me niet zo raken zoals andere boeken. Misschien omdat ik me geen voorstelling kon maken van de omgeving waarin Tara opgroeide. Of misschien vanwege de herkenbaarheid van bepaalde gevoelens. Er niet tussen voelen passen omdat je anders bent dan de anderen, een andere achtergrond hebt…

Meer recensies van Vincie