een boek dat binnenkomt
De inhoud: het hoofdpersonage Katrien Engelen heeft twee kleine kinderen, is onderwijzeres en is gescheiden. Door haar statuut van gescheiden vrouw 'moet' ze van school veranderen en komt ze terecht in een basisschool met overwegend mannelijk lerarenkorps. De sfeer is brutaal, collega's pesten is een normale zaak. Katrien heeft moeite om zich daaraan aan te passen. Ze is een goede warme leerkracht voor haar leerlingen en bekommert zich werkelijk om hen ook al wordt ze zelfs daarin vaak tegengewerkt door de pester. De meest vervelende leerkracht, de pester zelf, wordt directeur en de hel breekt los. Als Katrien niet ingaat op zijn avances, misbruikt hij zijn macht op alle mogelijke manieren om haar te kleineren en te vernederen. Gaat Katrien hieraan ten onder of slaat ze terug?
Mijn mening:
Het boek is heel mooi geschreven. Dianne heeft een zachte fijnzinnige schrijfstem maar vertelt een zwaar en doorleefd verhaal dat je pakt en beklijft. Het is een choquerend verhaal. Je zou zo naar die school willen trekken en de daders mee van hun troon zetten.
Pesten is van alle tijden, maar dit gaat over een school, een lagere school, daar waar het net belangrijk is extra aandacht te geven aan pestgedrag en de mogelijke gevolgen hiervan op kinderen, maar zoals blijkt, hier zeker ook op volwassenen. Zoals vaak met pesters, kan een pester maar zolang zijn pesterijen uitvoeren als hij genoeg volk rond zich heeft dat met hem meewerkt. Zijn medestanders zijn ook hier mensen die meedoen bij de uitvoering van het pesten, omdat ze vooral zelf niet het mikpunt willen worden van de pester. Als die pester dan ook nog de baas is, loopt het helemaal uit de hand.
Het boek is een metoo verhaal over machteloosheid en ongebreideld misbruik van macht. Het heeft me gegrepen, het moet gelezen worden, het verhaal moet verteld worden, het verhaal moet gehoord worden.
Ik gaf het de vier sterren die het in mijn ogen en naar mijn gevoel zeker waard is.
Met plezier kijk ik uit naar meer boeken van Dianne Nuyts
Mijn mening: