Verbijsterend

Wijna Pronk 31 oktober 2025
Ik las het boek van grafdelver tot klokkenluider van
Yos Ostendorf .

We worden meegenomen in de schokkende en oneerlijke strijd van Jos om andere nabestaanden en overledenen te beschermen tegen lijkenpikkerij en grafschending .
De feiten betreffen het trekken van gouden kronen , zelfs een complete onderkaak , het dumpen van lichamen in een sloot , en het schenden van graven om de de kist te hergebruiken ( voor een reparatie van een deur of een boekenkast ).

Jos kan zich hier niet in vinden net als wat collega’s en gaat de strijd aan om het recht te laten zegevieren .
Helaas worden collega’ s monddood gemaakt en sommige ontslagen .
Jos krijgt dezelfde behandeling en vecht voor zijn standpunt met alles wat hij in zich heeft .

Hij neemt het op tegen de bureaucratie van alle instanties .
Nergens vind hij steun en hulp , terwijl hij het doet voor de nabestaanden en hun dierbaren die toch veilig moeten rusten op een begraafplaats .

Hoe schokkend is het dat je als klokkenluider de gebeten hond bent en de dader ermee wegkomt net als het kerkbestuur en de personen die de dader dekken .

Het is te bewonderen dat Jos zo standvastig is ondanks alle tegenslag en geestelijke druk die op hem word uitgeoefend .
Het getuigt van heel veel kracht om je te verzetten tegen de bureaucratie en juridische obstakels die worden opgeworpen .

Het is heel nauwkeurig beschreven zodat je de strijd meebeleeft .
Het boek is een aanklacht tegen instanties , het kerkbestuur , de politiek en de media

Knap dat je weer uit het dal bent opgekrabbeld .

Ik geef het 5 sterren

Meer recensies van Wijna Pronk

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.