Advertentie

Frank Krake schreef na ‘Menthol’ en ‘de laatste getuige’, 2 waargebeurde verhalen over bijzondere mannen nu het boek ‘Hannelore, het meisje uit de sekte’. Opnieuw een waargebeurd verhaal, waarvan deze keer de hoofdpersoon een jonge vrouw is.

We beginnen in 1979 als Hannelore nog maar 3 jaar oud is en ze door de geloofsovertuiging van vooral haar moeder in de sekte “Gemeente Gods” gaat wonen samen met haar ouders. Een openbaar leven is er nauwelijks en aan elke gril van de zichzelf “Profeet” noemende sekteleider Sipke Vrieswijk en zijn partner Aagje moet worden voldaan. Van het ene op het andere moment kon je uit de gratie raken van Vrieswijk. Urenlang kon de preek van hem duren en niemand waagde het om niet oplettend te zijn. Als Hannelore 15 jaar oud is, en het erop lijkt dat het einde der tijden nabij is, wordt ze in gevangenschap mee genomen naar Israël, Zweden en Cyprus. Vlak voor haar 18e verjaardag wordt ze met een list uit de sekte gehaald en moet ze proberen om in het vrije leven zich staande te houden. Met veel pijn en moeite lukt haar dit ook en heden ten dage is ze een gelukkig gehuwde vrouw.

Het boek zal voor degene die geen Bijbelkennis heeft vooral in het begin wat langdradig zijn, want Vrieswijk kan uren praten met en over Bijbelteksten. Degene die dit wel heeft zal in de gaten krijgen dat hele stukken tekst uit hun verband worden getrokken. Maar hierdoor krijg je dus wel een goede indruk van hoe hij te werk ging. Het is echt bizar om te lezen hoe de eisen van Vrieswijk steeds vreemder worden en hoe de andere sekteleden hierin meegaan. Maar even bizar is het om te weten te komen dat er nu in Nederland nog meer dan 80 sektes actief zijn met meer dan 10.000 volgelingen. Hannelore wilde uit volle overtuiging meewerken aan het boek.

“Als het al zou helpen om bij één persoon te voorkomen dat het zover zou komen, dan was dat het al meer dan waard.”

Opnieuw zet Frank Krake een groot, gevoelig en ingewikkeld verhaal gewetensvol op papier met heldere tekst in korte hoofdstukken. Elk hoofdstuk begint met een foto en ook op diverse plaatsen in het boek kom je foto’s tegen die het indrukwekkende verhaal versterken.

Reacties op: bizar

80
Hannelore - Frank Krake
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker